AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce Macron e în pericol să-şi ducă pensionarii la sărăcie. Modelul...

De ce Macron e în pericol să-şi ducă pensionarii la sărăcie. Modelul suedez, falimentar

emmanuel macronMacron a anunțat cât va mai dura războiul din Ucraina: „Nu este momentul pentru negocieri”

Guvernul Franţei a adoptat luni reforma pensiilor, în ciuda protestelor şi a revendicărilor sindicale, însă acesta va trebui acum aprobat de către Parlamentul de la Paris.

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste.

Suedia şi-a pensionarii la sărăcie?

În Suedia, amânarea vârstei de pensionare la 65 de ani i-a sărăcit pe pensionari. Douăzeci de ani mai târziu, inițiatorul ei îl sfătuiește pe Macron să nu-i urmeze exemplul.

În argumentele sale pentru reforma pensiilor, guvernul s-a referit în mod constant la alte ţări europene în care vârsta de pensionare a fost deja prelungită.

Acesta este cazul Suediei, care, în urmă cu douăzeci de ani, și-a reformat sistemul de pensii și a împins vârsta pivot la 65 de ani. Dar, retrospectiv, această reformă suedeză, care a implementat și un sistem de capitalizare, este privită cu un ochi critic.

Le-a scăzut puterea de cumpărare

În asemenea măsură încât până și principalul ei inițiator încearcă să-l descurajeze pe Emmanuel Macron să se inspire din reforma suedeză.

Potrivit unui studiu al fondului suedez de pensii realizat în 2019, 72% dintre bărbații pensionari și 92% dintre femeile pensionare au suferit o scădere a pensiei și a puterii de cumpărare după reforma sistemului. Prin urmare, acest lucru i-a sărăcit pe pensionari.

author avatar
Andrei Ștefan
786 afisari

5 COMENTARII

  1. Fals. Noi cum avem, de o grămadă de ani, vârsta lde pensionare la 65? Pot și occidentalii măcar atât. În special că ei și trăiesc mult mai mult.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger