AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce joacă Trump pe nervii americanilor

De ce joacă Trump pe nervii americanilor

Rămășițele unui președinte: Trump nu acceptă să piardă și se războiește cu realitatea

Donald Trump nu recunoaște victoria lui Joe Biden și denunță  fraude. Nu aduce dovezi concrete și  până pe 20 ianuarie are toate puterile pentru a sabota perioada de tranziție. Dar menținerea poveștii cu alegerile furate ascunde și alte interese.

Deocamdată, numărătoarea continuă în câteva state cheie, inclusiv în Pennsylvania și Georgia(renumărare manuală).  Pași care nu au aproape nicio șansă de a schimba rezultatul scrutinului. Dar fiecare stat are un  termen până la care oficialii electorali trebuie să fi certificat rezultatele și să fi validat numărul voturilor obținute de fiecare candidat: Georgia are până la 20 noiembrie, Pennsylvania până la 23, Arizona până la 30. „Nu cred că va trebui să așteptăm ca fiecare stat să certifice în mod oficial rezultatele sale. La un moment dat, probabil în zilele următoare, odată cu progresul numărării și poate cu respingerea anumitor căi de atac legale, vom vedea că diferențele sunt prea mari pentru a spera la o inversare prin acțiuni în justiție. Cred că așa se va rezolva problema”, a declarat pentru AFP  John Fortier, specialist în alegeri la Bipartisan Policy Center, o organizație care vrea să fie o punte între democrați și republicani.

14 decembrie este termenul real, subliniază experții: marii alegători ai fiecărui stat trebuie să se întrunească pentru a vota oficial unul sau altul dintre candidați. Chiar și în timpul alegerilor prezidențiale din 2000 dintre George W. Bush și Al Gore, unde câștigătorul statului din statul cheie Florida a fost contestat pentru mai mult de 30 de zile, acest termen a fost respectat. Dar Trump intenționează, indiferent ce se întâmplă, să păstreze sprijinul a zeci de milioane de susținători, această celebră bază electorală care îl pune în situația de a exercita o influență decisivă asupra viitoarei direcții a Partidului Republican și a candidatului său la Casa Albă în 2024. Timp de câteva luni, Trump a continuat să bată aceeași poveste: victoria inițială va fi urmată de o înjunghiere în spate. Și trebuie să mențină ficțiunea că alegerile au fost furate, pentru că i-ar putea fi extrem de util în anii următori.

Narcisism și spectacol până la capăt

În primul rând din punct de vedere politic. Această postură, alături de eventualitatea unei candidaturi în 2024, îl ajută pe Trump să strângă fonduri pentru a finanța dosare și relatări judiciare.  Și-a tocmit o armată de avocați, care până în prezent n-au făcut mare scofală. Din 3 noiembrie, echipa Trump  nu a câștigat provocări juridice semnificative în statele cheie în care Biden a ieșit victorios  sau conduce – Michigan, Pennsylvania, Arizona, Georgia și Nevada. Scopul este nu numai de a submina legitimitatea câștigului lui Biden, ci și de a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor din SUA acum și în viitor. Site-uri ultraconservatoare precum Newsmax sau One America News și-au răspândit mesajele pe rețelele de socializare. Cu ajutorul fiului său Donald Jr., Donald Trump intenționează să se bazeze pe milioanele sale de susținători pentru a-și menține controlul asupra Partidului Republican și a pune presiune pe aspiranții la Casa Albă care deja se poziționează pentru a-i captura moștenirea. De asemenea,   baza electorală a lui Trump pare un fond gigantic de afaceri. Pe lângă donatorii milionari,  fanii săi continuă să cumpere steaguri, șepci, tricouri marcate cu Make American Great Again.

Se adaugă mulți potențiali ascultători pentru lansarea unui „Trump TV”, concurent al Fox News, care a început să îl abandoneze. Această bază electorală va servi și ca scut împotriva procedurilor judiciare. În lipsa imunității prezidențiale, cetățeanul Donald Trump devine vulnerabil la o serie de  anchete legate de posibile fraude financiare. Și Organizația Trump este ținta investigațiilor efectuate de către procurorii din New York pentru fraude fiscale și de asigurări. Psihologic(sau patologic), în cele din urmă, această bază este esențială pentru ca Donald Trump să-și satisfacă narcisismul. “Redutabilul”  om de afaceri are nevoie să trăiască într-o lume în care câștigă întotdeauna și va face orice pentru a o menține. Până când va fi evacuat de la Casa Albă, eventual cu forța.

author avatar
Radu Jacotă Redactor