AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce Emiratele interzic filmul de animație Lightyear. Abu Dhabi întră un...

De ce Emiratele interzic filmul de animație Lightyear. Abu Dhabi întră un conflict cu giganții americani Pixar și Disney

De ce Emiratele interzic filmul de animație Lightyear. Abu Dhabi întră un conflict cu giganții americani Pixar și Disney

Emiratele Arabe Unite au anunțat luni că interzic filmul de animație „Lightyear” al studiourilor Pixar, primul film al marii case de producție americane care conține o scenă de sărut între persoane de același sex.

Bogatul stat din Golf, care include emiratul Dubai și are un Minister al Toleranței, este relativ liberal în comparație cu vecinii săi, dar are încă multe restricții politice și sociale.

Încalcă „standardele” de conținut mediatic

„Filmul de animație Lightyear, a cărui lansare este programată pentru 16 iunie, nu este autorizat să fie proiectat în niciun cinematograf din Emiratele Arabe Unite, din cauza unei încălcări a standardelor de conținut mediatic în vigoare ale țării”, a anunțat pe Twitter Biroul de reglementare a presei.

Potrivit biroului, care face parte din Ministerul Culturii și Tineretului, toate filmele „sunt monitorizate și evaluate înainte de data proiecției publice pentru a se asigura că conținutul prezentat este adecvat din punct de vedere al clasificării pe categorii de vârstă”, scrie Le Journal de Quebec.

Contactat de AFP, ministerul nu a răspuns imediat la solicitările de detalii privind „normele” încălcate de „Lightyear”, deși afișe ale filmului au fost deja lipite pe străzile din Dubai.

Interdicția vine la șase luni după ce țara a anunțat că filmele difuzate în cinematografele sale nu vor mai fi cenzurate, ci doar clasificate în funcție de vârsta publicului, o nouă categorie fiind interzisă pentru cei sub 21 de ani.

Cenzura este o practică larg răspândită în lumea arabă, în special în regiunea extrem de conservatoare a Golfului. Filmele care conțin scene considerate potențial ofensatoare pentru moralitate sunt adesea tăiate sau chiar interzise cu totul.

Incitarea la o „viață de păcat”

În aprilie, Arabia Saudită a cerut companiei Disney să elimine „referințele LGBTQ” din filmul Marvel „Doctor Strange în multiversul nebuniei”, astfel încât acesta să nu poată fi difuzat în regatul ultraconservator, vecin cu Emiratele.

Emiratele Arabe Unite au adoptat în ultimii ani reforme sociale, prezentate ca fiind liberale, pentru a atrage mai mulți expatriați, deoarece țara este formată în proporție de aproximativ 90% din străini din întreaga lume.

În ciuda acestor reforme, ONG-ul Human Rights Watch a acuzat săptămâna trecută autoritățile că incriminează „acte vagi”, cum ar fi orice comportament care „ofensează modestia și morala publică” sau „incită la o viață de păcat”.

author avatar
Tudor Borcea