Cauta

De ce continuă să moară elitele lui Putin?

A fost o săptămână proastă pentru elitele ruse: un val de sinucideri reale sau aparent simulate și arestarea unui magnat al aurului chiar în timp ce se pregătea să părăsească țara.

A fost o săptămână proastă pentru elitele ruse: un val de sinucideri reale sau aparent simulate și arestarea unui magnat al aurului chiar în timp ce se pregătea să părăsească țara.

Vineri, Andrei Badalov, vicepreședintele companiei petroliere Transneft, a murit după ce a căzut fatal de la fereastra apartamentului său din Moscova. Este al optulea oficial de rang înalt care moare în acest fel din 2022 încoace. Deși poliția susține că a lăsat un bilet de adio, sugestia că ar fi vorba de o mână criminală a devenit, între timp, un fel de meme de prost gust, relatează The Spectator.

Sâmbătă, Konstantin Strukov, CEO-ul Yuzhuralzoloto Group, al treilea cel mai mare producător de aur din Rusia, se pregătea să zboare spre Turcia cu jetul său privat, când guvernul i-a anulat pașaportul iar executorii judecătorești au urcat la bordul avionului și l-au arestat.

Strukov este acuzat de corupție masivă și sistematică, folosindu-și puterea financiară și politică pentru a prelua active din domeniul cărbunelui și aurului, pe care apoi le-a înregistrat pe numele rudelor și al altor interpuși.

Luni, Roman Starovoit a fost demis din funcția de ministru al transporturilor, deși era deja mort în mașina sa, cu propriul pistol — ironic, unul de ceremonie pe care îl primise în 2023 — lângă el. Până anul trecut, fusese guvernator al regiunii Kursk. Se pare că succesorul său, Alexei Smirnov, care se află în arest pentru deturnarea unei cincimi din toate fondurile destinate construirii de sisteme de apărare împotriva unui atac ucrainean, îl implicase și pe Starovoit.

Toată lumea are schelete în dulap

Inevitabil, se vorbește despre defenestrări forțate și despre o nouă epurare. Statul ucide, dar în general nu are nevoie să o facă în cazul membrilor elitei. Acesta este un sistem în care toată lumea este coruptă, toată lumea are schelete în dulap, și așa îi place lui Putin: are scuzele de care are nevoie ori de câte ori vrea ca cineva să fie dat drept exemplu.
Armele Kremlinului sunt arestarea umilitoare în fața camerelor de luat vederi, procesul spectacol, exproprierea averilor acumulate prin corupție și clientelism.

Probabil cele mai multe dintre sinucideri sunt exact ceea ce par. Redefinirea economiei din cauza militarizării și a sancțiunilor a creat câștigători și perdanți.

În unele cazuri, oamenii de afaceri și-au luat viața pentru că presiunile au devenit prea mari – și, oricât de aberant ar părea, există înclinații naționale pentru metodele de sinucidere. Cele mai multe sinucideri în SUA sunt, în mod previzibil, cu arme de foc; în India, se folosesc pesticidele; în Hong Kong și în Rusia, oamenii sar de pe clădiri înalte.

Evident, nu toate decesele potentaților ruși sunt neapărat sinucideri autentice – mai degrabă asasinate comandate. Însă pentru fiecare moarte există mult mai multe arestări de oficiali și afaceriști. Contractul social nespus al lui Putin cu elitele este că pot fura, dar numai în anumite limite și atât timp cât rămân loiale regimului.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Cupa Mondială 2026, record negativ: Cea mai multă poluare din istorie
  • Chiellini schimbă ghetele pe costum! Legendarul fundaș italian devine acționar la LAFC
  • România, pe mâna unui elitism leșinat cu fobie de Trump
  • Polițiștii devin bodyguarzii magistraților. Măsuri de protecție extreme pentru judecători și procurori
  • Fost oficial la Comisia Europeană: UE s-ar putea retrage din Acordul de la Paris
  • Bogăția ascunsă a României. Rezerve uriașe de apă subterană pură
  • Fructul care alungă insomniile: mit sau realitate?
  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Exit mobile version