AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce Biden vrea să împace doi rivali din Orientul Mijlociu

De ce Biden vrea să împace doi rivali din Orientul Mijlociu

Casa Albă lucrează la un mare “deal” care ar duce la normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită

De la Kissinger la Carter și de la Clinton la Kushner, dorința de a intermedia acorduri de pace în Orientul Mijlociu este o constantă a diplomației americane. Acum este rândul administrației Biden să pornească pe acest drum destul de minat.

Casa Albă lucrează la un mare “deal” în Orientul Mijlociu care ar duce la normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită. Pentru a contribui la realizarea acestui lucru, se pare că SUA sunt pregătite să ofere garanții de securitate Arabiei Saudite, precum și asistență pentru un program nuclear civil. Partea Israelului  din înțelegere constă în oferirea unor concesii față de palestinieni.

Acordul ar consolida SUA în lupta cu China pentru influența globală. Și i-ar oferi lui Biden o realizare diplomatică cu care să se laude, la timp pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Din păcate, realitatea înțelegerii ar putea fi mult mai puțin atractivă,subliniază Financial Times. SUA ar putea sfârși prin a promite să apere o autocrație haotică în Arabia Saudită, sprijinind în același timp un guvern israelian care își erodează rapid propria democrație.

Între timp, este posibil ca obiectivele sperate – o reacție împotriva Chinei și progrese pentru palestinieni – să nu se materializeze niciodată. În acest caz, marea înțelegere se va dovedi a fi o mare iluzie.

Relațiile dintre Arabia Saudită și SUA au fost dificile în timpul administrației Biden. Conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, a fost iritat de publicarea unui raport al guvernului american care îl acuza de implicare directă în uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Tratamentul pe covorul roșu pentru Xi Jinping, atunci când a vizitat Arabia Saudită, a fost în mod notabil mai cald decât primirea făcută lui Biden.

China, și nu SUA, a fost cea care a ajutat la medierea păcii dintre Iran și Arabia Saudită în martie anul trecut. Iar saudiții tocmai au anunțat că se vor alătura BRICS, care pare din ce în ce mai mult răspunsul Beijingului la G7.

Flirtul dintre Riad și Beijing a ajutat la convingerea Casei Albe că reangajarea în Orientul Mijlociu era necesară, ca parte a competiției globale pentru influență cu China.

Lupta dintre SUA și China pentru modelarea ordinii globale are loc pe mai multe fronturi – inclusiv în domeniul financiar, comercial, al securității și al reglementărilor.

Ca economie mare, membră a G20 și al doilea mare producător de petrol din lume, Arabia Saudită este, inevitabil, un actor important în toate aceste domenii. Prin urmare, readucerea saudiților în tabăra SUA a devenit un obiectiv pentru Washington.

Pe de altă parte, Israelul mult sprijinit de SUA trebuie să cadă la pace cu palestinienii. Și nu o face, își exinde coloniile în teritoriile ocupate, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se tot confruntă cu nenumărate acuzații de corupție.

Și este foarte îndoielnic faptul că saudiții sau americanii ar avea mijloacele sau voința de a forța un progres real în problema palestiniană.

Marele târg al administrației Biden pentru Orientul Mijlociu poate suna atrăgător în America. Dar riscă să recompenseze persoanele nepotrivite, la momentul nepotrivit, din motive nepotrivite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor