AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce Biden vrea să împace doi rivali din Orientul Mijlociu

De ce Biden vrea să împace doi rivali din Orientul Mijlociu

De la Kissinger la Carter și de la Clinton la Kushner, dorința de a intermedia acorduri de pace în Orientul Mijlociu este o constantă a diplomației americane. Acum este rândul administrației Biden să pornească pe acest drum destul de minat.

Casa Albă lucrează la un mare “deal” în Orientul Mijlociu care ar duce la normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită. Pentru a contribui la realizarea acestui lucru, se pare că SUA sunt pregătite să ofere garanții de securitate Arabiei Saudite, precum și asistență pentru un program nuclear civil. Partea Israelului  din înțelegere constă în oferirea unor concesii față de palestinieni.

Acordul ar consolida SUA în lupta cu China pentru influența globală. Și i-ar oferi lui Biden o realizare diplomatică cu care să se laude, la timp pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Din păcate, realitatea înțelegerii ar putea fi mult mai puțin atractivă,subliniază Financial Times. SUA ar putea sfârși prin a promite să apere o autocrație haotică în Arabia Saudită, sprijinind în același timp un guvern israelian care își erodează rapid propria democrație.

Între timp, este posibil ca obiectivele sperate – o reacție împotriva Chinei și progrese pentru palestinieni – să nu se materializeze niciodată. În acest caz, marea înțelegere se va dovedi a fi o mare iluzie.

Relațiile dintre Arabia Saudită și SUA au fost dificile în timpul administrației Biden. Conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, a fost iritat de publicarea unui raport al guvernului american care îl acuza de implicare directă în uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Tratamentul pe covorul roșu pentru Xi Jinping, atunci când a vizitat Arabia Saudită, a fost în mod notabil mai cald decât primirea făcută lui Biden.

China, și nu SUA, a fost cea care a ajutat la medierea păcii dintre Iran și Arabia Saudită în martie anul trecut. Iar saudiții tocmai au anunțat că se vor alătura BRICS, care pare din ce în ce mai mult răspunsul Beijingului la G7.

Flirtul dintre Riad și Beijing a ajutat la convingerea Casei Albe că reangajarea în Orientul Mijlociu era necesară, ca parte a competiției globale pentru influență cu China.

Lupta dintre SUA și China pentru modelarea ordinii globale are loc pe mai multe fronturi – inclusiv în domeniul financiar, comercial, al securității și al reglementărilor.

Ca economie mare, membră a G20 și al doilea mare producător de petrol din lume, Arabia Saudită este, inevitabil, un actor important în toate aceste domenii. Prin urmare, readucerea saudiților în tabăra SUA a devenit un obiectiv pentru Washington.

Pe de altă parte, Israelul mult sprijinit de SUA trebuie să cadă la pace cu palestinienii. Și nu o face, își exinde coloniile în teritoriile ocupate, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se tot confruntă cu nenumărate acuzații de corupție.

Și este foarte îndoielnic faptul că saudiții sau americanii ar avea mijloacele sau voința de a forța un progres real în problema palestiniană.

Marele târg al administrației Biden pentru Orientul Mijlociu poate suna atrăgător în America. Dar riscă să recompenseze persoanele nepotrivite, la momentul nepotrivit, din motive nepotrivite.

312 afisari

3 COMENTARII

 1. ,,PREȘEDINTELE CHINEZ XINGPING: DACĂ CINEVA ÎNDRĂZNEȘTE SĂ ATACE RUSIA, AMERICA SE VA SCUFUNDA ÎN MARE!!!!

  Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri!
  Alianța BRICS, din care noi, China și Rusia, facem parte, sperie America și Alianța (NATO).
  Ei o văd ca pe o amenințare, dar noi nu amenințăm lumea. Lumea este amenințată doar de America și de Alianță (NATO). Alianța (NATO) a fost creată pentru a distruge Rusia și pentru a lua de la alte țări. Este timpul ca America și Alianța să își schimbe politicile și să nu invadeze țări străine ca hienele pentru a fura și a căuta pradă.
  Lumea s-a săturat de dominația lor, lumea s-a săturat ca ei să se creadă stăpânii lumii.
  Ajunge cu democrația voastră care ruinează omenirea. Dacă scopul Americii și al Alianței este ca statele membre ale Europei și ale Alianței să intre în război cu Rusia și ca America să intre în război cu China pentru ca noi să nu vă amenințăm economia, atunci aș spune că sunteți pe o cale complet greșită, iar noi deținem cele mai importante cărți cu Rusia. Și nu vă amenințăm economia. America și alianța (NATO) nu pot conduce lumea la nesfârșit și nu pot face ce vor. Este timpul ca America să înceteze să mai intre în țări străine și să-și schimbe politicile, iar Alianța (NATO) să înceteze să mai existe în lume, pentru că a voastră nu este altceva decât distrugere. Noi nu suntem o amenințare pentru economiile voastre. În loc să se uite la alte țări, America ar trebui să muncească și să producă în propria țară pentru a-și plăti datoriile și pentru a-i scoate de pe străzi pe cei fără adăpost care mor de foame. America este o țară falimentară și este timpul ca America să se gândească doar la America și la poporul său. Este timpul ca America să înceteze să mai amenințe țările.
  Să fim sinceri! Un al treilea război mondial nu vă va face niciun bine, iar o alianță între China și Rusia în cel de-al treilea război mondial ar putea însemna sfârșitul Americii și al alianței. Rusia are o mulțime de arme sub apele voastre care, dacă sunt activate, ar putea transforma SUA într-un ocean. Dacă Rusia este atacată, armele de sub oceanele voastre vor fi activate automat și vor scufunda America complet. De ce avem nevoie de un al treilea război mondial? Un al treilea război mondial în care toate țările vor pierde oameni, economie, totul. Putem să ne unim, toate țările se pot înțelege și să avem pace în lume.
  America poate doar să se retragă și să nu mai invadeze țări străine, doar să aibă grijă de țara ta, de statele tale, de oamenii tăi. Faceți Ucraina să negocieze și să nu mai furnizeze arme pentru a continua războiul, oamenii mor. Iar Zelensky ar trebui să nu mai cerșească arme în toată lumea și să vină la masa negocierilor pentru binele lumii. China și Rusia nu sunt o amenințare pentru lume. Economia unei țări nu ne interesează pe noi ca țară, economia noastră ne este suficientă, iar dacă va exista un al treilea război mondial în lume, economia este ultimul lucru care mă interesează. America și Europa și Alianța (NATO), vă distrugeți singuri, nu ne săpați un mormânt, ieșiți din mormintele voastre și gândiți-vă doar la țările și națiunile voastre !’’

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...