Cauta

De ce Belarusul nu va scăpa de Lukașenko

Nu există niciun motiv de a crede că opoziția din Belarus va veni la putere în curând, înlăturându-l pe inflexibilul Alexandr Lukașenko. În schimb, există numeroase diferențe între ceea ce se întâmplă în Belarus și ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în 2014 și în Armenia în 2018.

În primul rând, Lukașenko este un politician foarte puternic, gata să-și mențină puterea până la capăt. Spre deosebire de alți lideri post-sovietici, el a fost singurul care a păstrat întregul sector de producție din Belarus. Toate țările vecine, Estonia, Letonia, Lituania, l-au desființat. Lukașenko a folosit miliardele rusești, salvând fabrici și locuri de muncă – un fapt apreciat de o bună parte din belaruși. În al doilea rând, a reușit să păstreze loialitatea aproape tuturor echipelor sale politice și a oficialilor de securitate.

Revoluțiile din Georgia, Ucraina și Armenia au avut succes din cauza unei grave diviziuni în cadrul grupurilor de elită. Odată ce aceste diviziuni au devenit evidente, forțele de securitate au anunțat că nu vor apăra autoritățile actuale cu acțiuni represive. Lukașenko nu se află în această poziție. În al treilea rând, Rusia, cu o ușoară întârziere, s-a pronunțat în apărarea lui Lukașenko. Atât președintele  Vladimir Putin, cât și ministrul de externe, Sergei Lavrov, au recunoscut că alegerile nu au fost perfecte și au inclus eventualele încălcări, dar mesajul lor a fost clar: victoria lui Lukașenko este un fapt și, prin urmare, Moscova îl consideră președintele legitim, punct.

În al patrulea rând, în ciuda faptului că opoziția adună zeci, chiar sute de mii pe străzi împotriva lui Lukașenko, aceasta nu poate ajunge la putere, deoarece, spre deosebire de Georgia, Ucraina și Armenia, este absentă instituțional în politica bielorusă – nu are lideri politici serioși, partide politice reprezentate în Parlament și care nu au instituții ale societății civile înființate. La ce se așteaptă Belarus în următoarele zile și săptămâni? Influența rusă va fi decisivă pentru rezolvarea crizei politice, notează National Interest. Întâlnirea dintre Lukașenko și Putin din această lună va aduce o claritate asupra modului în care se vor dezvolta evenimentele de la Minsk – nu SUA și Europa.

Cel mai probabil, la o întâlnire cu Putin, Lukașenko va desena o foaie de parcurs cu etape – adoptarea unei noi constituții și alegeri anticipate. Procesul va dura probabil aproximativ doi ani. Acest lucru ar trebui să aibă un efect calmant asupra protestatarilor din Belarus. Atunci Lukașenko își va asuma o poziție creată special pentru el în statul unitar și unificat. În acești doi ani, Rusia va pregăti un lider demn care poate realiza în cele din urmă obiectivele declarate de Lukașenko acum douăzeci și șase de ani.

Ultimele stiri

  • Bursele elevilor, în „Legea Bolojan”. Ce burse dispar și câți elevi dintr-o clasă o vor primi pe cea de merit
  • Alexandru Nazare anunță „o evaluare per angajat” în Ministerul de Finanțe: „Vom ști exact ce face fiecare”
  • Inundații devastatoare în Suceava și Neamț: O persoană a murit, iar alte sute au fost evacuate – FOTO/VIDEO
  • Domnule Bolojan, ce se întâmplă la Liberty Galați? Statul pare să joace pentru Gupta, nu pentru România
  • UGIR-1903: Cerem Guvernului corectitudine, respect față de mediul de afaceri și față de angajați!
  • Caricatura Zilei
  • Alege ce citești
  • Partidul lui Voiculescu, tomberonul politicii românești/ Antena 3 CNN, centru de reciclare
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private
  • Exit mobile version