AcasăȘTIRI EXTERNEDe când au ajuns ecologiștii să comande în UE?

De când au ajuns ecologiștii să comande în UE?

O duzină de grupuri ecologiste inițiază provocări legale împotriva puterii executive a Uniunii Europene în încercarea de a opri includerea producției de gaze naturale și energie nucleară în lista activităților durabile a blocului.

Parlamentarii Uniunii Europene au votat în iulie să adauge gazele naturale și nuclearul pe listă, susținând o propunere a Comisiei Europene care a atras critici acerbe și acuzații de spălare ecologică.

Clasificarea ca „durabile” a investiţiilor în centrale nucleare sau pe gaz pentru producţia de electricitate ar facilita finanţarea acestor infrastructuri. În anumite condiții, gazul și energia nucleară vor face acum parte din amestec, facilitând investitorii privați să injecteze bani în ambele.

ClientEarth, Biroul de politici europene al WWF, Transport & Environment (T&E) și BUND au declarat luni că au cerut o revizuire internă a deciziei de a include gazul. Comisia Europeană are la dispoziție până la 22 de săptămâni pentru a răspunde, iar grupurile au declarat că vor sesiza Curtea de Justiție a UE în cazul în care organul executiv refuză să își reconsidere decizia.

Grupurile susțin că acordarea unei etichete de sustenabilitate pentru gazele naturale intră în conflict cu alte legi ale UE și nu respectă angajamentele și obligațiile asumate în cadrul Acordului de la Paris din 2015 privind limitarea încălzirii globale.

Pentru a-şi atinge obiectivele privind clima, Bruxellesul consideră indispensabilă o contribuţie a energiei nucleare, care nu este emiţătoare de CO2, şi a centralelor pe gaz, mai puţin poluante de cât cele pe petrol sau pe cărbune.

Separat, opt organizații Greenpeace din Europa au luat măsuri în legătură cu includerea în așa-numitul act delegat taxonomic atât a gazelor fosile, cât și a energiei nucleare. Și acestea au trimis o cerere de revizuire internă către Comisie, argumentând că includerea lor reprezintă o încălcare a regulamentului privind taxonomia.

Întrucât UE urmărește să atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, Comisia spune că sistemul de clasificare este esențial pentru investițiile directe în energie durabilă.

Se estimează că aproximativ 350 de miliarde de euro de investiții pe an vor fi necesare pentru a îndeplini obiectivele pentru 2030.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
393 afisari

2 COMENTARII

  1. „O duzină de grupuri ecologiste inițiază provocări legale împotriva puterii…”
    Pai si cu ce ka kat se vor incalzi iarna, cu ce o sa-si mai porneasca laptoapele si cu ce isi vor pregati hrana lor de ka kat? Cu curent produs de moristile eoliene si panouri, curent care costa de 10-15 ori mai mult decat curentul clasic?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger