AcasăȘTIRI EXTERNEDavid vs Goliat. Procesul de 50 de euro împotriva OPEC!

David vs Goliat. Procesul de 50 de euro împotriva OPEC!

Economistul și avocatul german Armin Steinbach consideră că OPEC operează un cartel ilegal, care umflă prețul benzinei și al motorinei pe care le cumpără. Așa că a decis să îl dea în judecată pentru daune: 50 de euro, plus dobânzi.

Procesul, intentat la tribunalul regional din Berlin împotriva OPEC și a mai multor companii petroliere de stat, nu este o glumă juridică și nu a fost respins de instanță.

Deocamdată, i s-a permis să continue, iar judecătorul le-a cerut pârâților să își numească avocații.Cazul este neobișnuit, deoarece, în ciuda faptului că a condus ceea ce arată –  un cartel petrolier timp de peste 60 de ani –  OPEC nu s-a confruntat încă cu o provocare juridică serioasă.

Nu am cunoștință de vreun proces în ultimii ani în Europa sau Asia împotriva OPEC, notează editorialistul Bloomberg Opinion, Javier Blas.

Organizația petrolieră cu sediul la Viena s-a simțit atât de sigură de poziția sa juridică, încât, de obicei, atitudinea sa implicită atunci când sosește o citație a fost pur și simplu să o ignore.

Poate Steinbach să reușească acolo unde puținii care au încercat în trecut au eșuat? Procesul are elemente în favoarea sa.

Hotărârea din 2021 prin care Shell  a fost obligată să își reducă emisiile de dioxid de carbon – care este în prezent atacată în instanțele olandeze – este un exemplu. Cazul împotriva OPEC este foarte diferit, dar ar putea beneficia de aceleași urechi înțelegătoare.

Lumea juridică din 2022 este foarte diferită de cea din 1978 și 2000. De exemplu, legislația europeană permite acum contestațiile antitrust de către cetățeni privați. În plus, legislația germană oferă o interpretare mai restrânsă a imunității suverane decât cea americană.

Steinbach, care predă economie și drept la prestigioasa școală de afaceri HEC Paris și care a fost anterior funcționar public de rang înalt la ministerul german de finanțe, crede că are o șansă: „OPEC este un cartel, o organizație care oferă o platformă pentru ca statele să se pună de acord asupra cotelor lor de producție de petrol. Scapă de presiunile concurențiale care ar exista altfel și, prin aceasta, influențează indirect prețurile.”

Nu este prima dată când încearcă. În urmă cu un deceniu, a intentat un proces similar. OPEC s-a plâns prin intermediul Ministerului german de Externe, iar Steinbach, care la acea vreme era funcționar public, a retras-o. Facturile juridice ale OPEC au avut tendința de a urma fluxul piețelor petroliere. În condițiile în care țițeiul Brent flirtează cu pragul de 100 de dolari pe baril, ar putea fi pe cale să se deschidă sezonul de vânătoare pentru cartel.

Așa cum s-a întâmplat cu Big Oil în cazul schimbărilor climatice în ultimii ani, OPEC s-ar putea confrunta cu o avalanșă de procese private. Cu siguranță, multe, poate majoritatea, vor eșua, dar este nevoie doar de un singur reclamant care să străpungă scutul imunității suverane.

În Statele Unite, legislatorii dezbat legea „No Oil Producing and Exporting Cartels” (NOPEC), un proiect care propune supunerea grupului la legea antitrust Sherman, care a fost folosită acum mai bine de un secol pentru a destrăma imperiul petrolier al lui John Rockefeller.

Dacă va fi adoptată – un mare „dacă”, deoarece se confruntă cu o opoziție considerabilă – Casa Albă ar putea da în judecată Arabia Saudită și aliații săi pentru manipularea pieței mondiale a petrolului. Saudiții conduc OPEC spre politici care vor menține prețul petrolului aproape de 100 de dolari pe baril.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
318 afisari

3 COMENTARII

  1. Norvegienii nu sunt in opec, de ce nu le vând mai ieftin petrol? Sau chiar si gaze, vând cu de 5 ori mai mult decat dau pe piata interna. Dar ce sa vezi, nu s a opus americanilor. Daca arabii schimba moneda, petrodolarul ajunge hartie igenica

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger