AcasăȘTIRI EXTERNEDatorii europene comune pentru Ucraina. Germania pune piciorul în prag / Anunțul...

Datorii europene comune pentru Ucraina. Germania pune piciorul în prag / Anunțul Berlinului

Datorii europene comune pentru Ucraina. Germania pune piciorul în prag / Anunțul Berlinului / Foto: Facebook

Germania se opune unei datorii europene comune pentru Ucraina. În timp ce Comisia Europeană ia în considerare un plan similar cu cel pentru redresare după Covid-19 pentru a reconstrui Ucraina, Berlinul este în mod clar reticent.

Germania nu este în favoarea unei noi datorii europene comune, după modelul planului de redresare post-Covid 19, pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, a declarat vineri ministrul de Finanțe, Christian Lindner.

Berlinul, în favoarea unor „mecanisme mai clasice”

Comisia Europeană a declarat în această săptămână că ia în considerare un nou împrumut comun al UE pentru Kiev. „Germania respinge un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU lansat în contextul pandemiei”, a declarat Christian Lindner, într-o conferință de presă după o reuniune a G7 privind ajutorul pentru Ucraina, scrie Le Point.

„Aceasta a fost o oportunitate unică”, cu fonduri care „nu au fost încă folosite în totalitate”, a adăugat el. Guvernul nu „susține” o astfel de propunere, a precizat Lindner. Berlinul este în favoarea unor mecanisme mai clasice de „sprijin financiar pentru țările terțe”, deja testate de UE, a spus el.

Acest proiect, menționat la mijlocul lunii mai de către Comisia Europeană, constă într-un instrument financiar susținut de bugetul european, care ar permite acordarea de împrumuturi și subvenții Ucrainei.

Acestea ar fi condiționate de reforme în domeniul statului de drept și al luptei împotriva corupției, precum și de investiții aliniate la obiectivele UE în domeniul digital și al climei.

Reticența „frugalilor”

Comisia a declarat că mecanismul se va baza pe „experiența UE în ceea ce privește mecanismul de redresare și de reziliență”, principalul instrument al planului european de redresare pentru a sprijini țările UE în contextul crizei Covid-19, finanțat într-un mod fără precedent prin intermediul datoriei comune.

Cu toate acestea, ideea unei noi datorii comune este întâmpinată cu reticență de așa-numitele țări nordice denumite „frugale”, care au avut dificultăți în a se ralia în jurul planului european de redresare în vara anului 2020. Opusă dintotdeauna oricărei idei de datorie comună, Germania, condusă la acea vreme de Angela Merkel, a surprins comentatorii prin faptul că se afla la originea, alături de Franța, a acestui nou mecanism.

author avatar
Tudor Borcea
807 afisari

4 COMENTARII

  1. Guvern responsabil nu ca servitorii mafioți din guvernul si parlamentul Romaniei.

  2. Bai nemtilor nazisti, decat sa va legati la cap cu adunatura aia de salbatici uro-na-zi, mai bine bagati pe acolo inca un virus mortal, ii rariti bine de tot, sa ramana numai cam 10 milioane din ei, ca oricum sunt niste maimute salbatice, si s-a temrinat cu balciul de acolo !! Ha ha ha 🙂 Altfel, trebuie sa incepeti sa ii bombardati si voi, cu ukro-na-zi aia nu se stie niciodata ce le vine in capul ala al lor mare si prost, si va ataca aia pe voi, bai nazistilor tampiti, atunci sa vedeti voi distractie planetara !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger