AcasăȘTIRI EXTERNEDatoria națională a SUA, la nivel istoric. Suma este incredibilă. Echilibrul mondial,...

Datoria națională a SUA, la nivel istoric. Suma este incredibilă. Echilibrul mondial, amenințat

Datoria națională a SUA, la nivel istoric. Suma este incredibilă. Echilibrul mondial, amenințat

Datoria publică totală restantă este acum peste 30.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Departamentului Trezoreriei.

Împrumuturile guvernamentale s-au accelerat în timpul pandemiei Covid-19, în condițiile în care Washingtonul a cheltuit agresiv pentru a amortiza lovitura economică data de criză.

Datoria națională a crescut cu aproximativ 7.000 de miliarde de dolari de la sfârșitul anului 2019. Este imposibil de știut la ce punct datoria este prea mare iar economiștii rămân divizați cu privire la amploarea reală a problemei, scrie CNN.

„Vom fi mai săraci pe termen lung”

Dar ultimul jalon al datoriei vine într-un moment delicat, deoarece costurile îndatorării sunt de așteptat să crească. După mulți ani de rate ale dobânzilor scăzute, Rezerva Federală trece în modul de combatere a inflației.

Fed intenționează să lanseze prima serie de majorări ale ratelor dobânzilor din 2015. Costurile mai mari de împrumut nu vor face decât să fie mai dificilă finanțarea acestui munte de datorii.

„Nu înseamnă o criză pe termen scurt, dar înseamnă că vom fi mai săraci pe termen lung”, a declarat David Kelly, strateg  global la JPMorgan Asset Management.

Potrivit Fundației Peter G. Peterson, organizație axată pe creșterea gradului de conștientizare a provocării fiscale, numai costurile cu dobânzile vor depăși 5 trilioane de dolari în următorii 10 ani și se vor ridica la aproape jumătate din toate veniturile federale până în 2051.

„Contribuabilii americani vor plăti pensiile chinezilor”

Guvernul federal datorează acum aproximativ 8 trilioane de dolari investitorilor străini și internaționali, în frunte cu Japonia și China. În cele din urmă, va trebui rambursat, cu dobândă.

„Asta înseamnă că contribuabilii americani vor plăti pentru pensionarea oamenilor din China și Japonia, care sunt creditorii noștri”, a spus Kelly.

Cifra de 30 de trilioane de dolari a datoriei naționale este oarecum umflată de faptul că o parte din bani este datorată de govern lui înșiși. Aceasta este datoria deținută în asigurările sociale și în alte fonduri fiduciare guvernamentale. Așa-numitele exploatații intraguvernamentale însumează peste 6 trilioane de dolari.

Cu toate acestea, datoria națională a crescut vertiginos în ultimele decenii, determinată parțial de criza financiară din 2008 și apoi de pandemie. Datoria totală restantă se ridica la 9,2 trilioane de dolari în decembrie 2007 chiar când începea Marea Recesiune, potrivit datelor Trezoreriei.

„Covid-19 a exacerbat problema”

În momentul în care fostul președinte Donald Trump a preluat mandatul, datoria națională era de aproape 20.000 de miliarde de dolari.

„Covid-19 a exacerbat problema. Am avut o situație de urgență care a necesitat cheltuieli de trilioane”, a declarat Michael Peterson, CEO al Fundației Peterson. „Dar problemele structurale cu care ne confruntăm din punct de vedere fiscal au existat cu mult înainte de pandemie.

Chiar înainte de Covid, Trump a prezidat o creștere bruscă a datoriei naționale, evidențiată de reducerile masive de taxe adoptate la sfârșitul anului 2017, într-o perioadă în care economia SUA era în plină expansiune și nu avea nevoie de stimulente fiscale.

Legea din 2017 privind reducerile de impozite și locurile de muncă din 2017 va adăuga între 1.000 și 2.000 de miliarde de dolari la datoria federală între 2018 și 2025, potrivit Tax Policy Center. Centrul notează că impactul va fi și mai mare dacă unele dintre reducerile temporare ale impozitelor sunt extinse.

„Mulți ani de iresponsabilitate fiscală”

Peterson a spus că principalii factori ai „situației fiscale periculoase” rămân o populație îmbătrânită și costurile ridicate ale asistenței medicale. El a dat vina pe republicani și pe democrați deopotrivă pentru creșterea datoriilor naționale.

„Situația noastră bugetară actuală este rezultatul multor ani de iresponsabilitate fiscală din partea ambelor părți. Ceea ce este necesar pentru a ne scoate din această situație este onestitatea și conducerea oficialilor noștri aleși”, a spus Peterson.

Cu toate acestea, nu s-a înregistrat practic niciun progres la Washington în abordarea datoriei naționale, iar cele două părți rămân profund divizate în multe probleme.

Aproximativ două treimi (67%) din americani, potrivit unui sondaj CNN din decembrie, au declarat că cheltuielile publice sunt o problemă majoră pentru economia națiunii, sub creșterea costurilor pentru alimente și articole de zi cu zi (80% au spus că aceasta a fost o problemă majoră) și aproximativ la egalitate cu pandemia (65% au spus că Covid-19 este o problemă majoră).

„Suntem pe o cale nesustenabilă”

În 2020, datoria publică totală ca procent din PIB a depășit 100% , cu ani înainte de termen. Pentru context, raportul datorie/PIB al Japoniei este cu mult peste 200%.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a recunoscut recent că situația bugetară nu poate continua pe traiectoria actuală.

„Suntem pe o cale nesustenabilă”, le-a spus Powell parlamentarilor luna trecută. „Datoria nu este la un nivel nesustenabil, dar calea este nesustenabilă – adică crește mai repede decât economia, semnificativ mai repede decât economia”.

author avatar
Tudor Borcea
285 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger