AcasăȘTIRI EXTERNEDatoria guvernamentală globală, 71 de trilioane de dolari!

Datoria guvernamentală globală, 71 de trilioane de dolari!

Datoria suverană globală este de așteptat să crească cu 9,5%, până la un record de 71,6 trilioane de dolari în acest an.

În cel de-al doilea indice anual al datoriilor suverane, publicat miercuri, managerul de active britanic Janus Henderson a proiectat o creștere cu 9,5% a datoriei guvernamentale globale, determinată în principal de SUA, Japonia și China, dar marea majoritate a țărilor se așteaptă să crească împrumuturile.

Datoria a crescut cu 7,8% în 2021, la 65,4 trilioane de dolari, deoarece fiecare țară evaluată a înregistrat o creștere a împrumuturilor.

Costurile de serviciu ale datoriilor vor crește semnificativ în 2022, până la 1,16 trilioane de dolari.

„Pandemia a avut un impact uriaș asupra împrumuturilor guvernamentale – iar efectele secundare vor continua ceva timp. Războiul care se desfășoară în Ucraina este, de asemenea, probabil să preseze guvernele occidentale să se împrumute mai mult pentru a finanța cheltuielile sporite pentru apărare”, a declarat Bethany Payne, manager de portofoliu pentru obligațiuni globale la Janus Henderson.

Se așteaptă ca repercusiunile macroeconomice globale ale conflictului să exercite o presiune asupra nevoilor de finanțare guvernamentală, în timp ce condițiile monetare mai stricte vor crește costurile acestei finanțări.

“Împrumuturile vor rămâne la prețuri ridicate, din cauza nevoilor mari de reînnoire a datoriilor, precum și a provocărilor de normalizare a politicii fiscale generate de pandemie, inflația ridicată și tensiunile sociale și politice polarizate”, subliniază analiștii de credii de la  S&P Global Ratings.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari

8 COMENTARII

  1. Sant datori la bancheri. Cu alte cuvinte la jidani. Este tot mai clar ca datoriile nu vor mai putea fi platite si tebuie nationalizata avutia tuturor si donata bancherilor.

    • Deci datoria asta inseamna munca a 7 miliarde de oameni pe 2,, 3 ani. Cand au muncit asa mult bancherii incat sa aibe sa ne imprumute asa sume colosale?

      • Nu au muncit pt acesti bani, pur si simplu…i-au creat din nimic/pix!!! Sistemul rezervei fractionare, cauta pe net…

  2. Așa zișii guvernanți au făcut împrumuturi dezavantajoase. De ex Câțu. Dar nu au primit și banii. Șmecheria este să fim datori, cât mai datori. De aia zic toți: „Unde-s banii?”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger