AcasăȘTIRI EXTERNEDatoria globală, record de 303 trilioane de dolari

Datoria globală, record de 303 trilioane de dolari

Datoria globală a crescut la un record de 303 trilioane de dolari în 2021, deoarece guvernele au continuat să se împrumute pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor și al incertitudinilor persistente legate de pandemie, alimentate de apariția noilor variante de Covid-19.

Cu toate acestea, creșterea globală a datoriei cu 10 miliarde de dolari a fost semnificativ mai mică decât cea înregistrată în 2020, 33 de miliarde USD, potrivit Global Debt Monitor, ultimul raport al Institutului de Finanțe Internaționale(IIF).

Guvernele și corporațiile nefinanciare au înregistrat anul trecut cele mai mari creșteri ale împrumuturilor. Datoria din afara sectorului financiar a crescut cu 4% anual, la 233 de miliarde de dolari.

Dar redresarea economică și inflația mai mare au ajutat raportul datoria globală/produsul intern brut să scadă la 351%,  de la un maxim de peste 360% în 2020. Acesta este încă cu 28 de puncte procentuale peste nivelurile pre-pandemie.

Peste 80% din creșterea totală a datoriei a venit de pe piețele emergente, unde împrumuturile totale se apropie cu rapiditate de pragul de 100 de miliarde de dolari.

Guvernele și băncile centrale din întreaga lume au acordat sprijin fiscal și monetar estimat la 25 de miliarde de dolari pentru a stabiliza piețele financiare și a minimiza impactul pandemiei asupra economiilor lor.

O creștere robustă a datoriei sustenabile a fost, de asemenea, raportată în ultimul an, emisiunile cu etichete de mediu, sociale și guvernamentale (ESG) depășind un record de peste 1,4 miliarde de dolari – aproape dublu față de ritmul din 2020.

La aproximativ 3,4 miliarde de dolari, piețele de datorii ESG reprezintă doar 1% din universul global al datoriilor, inclusiv obligațiuni și împrumuturi. Însă ponderea lor în emisiunile globale de datorii pe termen lung a crescut într-un ritm rapid la peste 6,5% anul trecut, de la 3% în 2020.

„Scenariul nostru de referință prevede că emisiunea globală totală de datorii ESG va ajunge la 1,8 miliarde de dolari în 2022 și aproape de 3,8 miliarde de dolari în 2025”, potrivit IIF.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
243 afisari

4 COMENTARII

  1. Bun, datoria globala este imensa. Dar, catre cine este aceasta datorie?
    Asa vom vedea cine controleaza corporatiile si guvernele.

  2. Datoria este finanțată prin emisiuni valorice neacoperite.
    Este o modalitate, prin care marea finanța mondiala, susține sau inhiba anumite guverne.
    Este o modalitate de control.
    Reducem la absurd: dacă brusc, se decide ca toate datoriile statelor sa fie șterse…ce s-ar întâmpla?
    Cine ar avea de câștigat?
    Cui i-ar reveni paguba?
    Ce popoare s-ar trezi din adormire și care ar fi primele masuri ale lor?
    Ce dictaturi ar apărea și care ar fi primele masuri?
    Se zice ca Ceaușescu a pierit ptr ca a vrut sa între în finanța oculta mindiala…O fi? N-o fi?

  3. Fraierii plătesc unui x necunoscut .Se aruncă hirtii pe piata cu care șmecherii achiziționează bunuri care practic nu ii costă nimic după care îi adună și îi pune ii joc perpetu. Mîna lui Maradona .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger