AcasăȘTIRI EXTERNEDatoria Americii, amenințare pentru economia mondială?

Datoria Americii, amenințare pentru economia mondială?

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, tocmai  a solicitat Congresului să ridice plafonul datoriei publice cât mai curând posibil. Dar, dincolo de această urgență, se pune întrebarea dacă America poate  continua să lărgească, în acest ritm, abisul datoriei sale – și cu ce consecințe pentru economia globală.

Cifra este impresionantă: datoria publică a Statelor Unite se ridică la 28.529 miliarde de dolari, sau echivalentul a 125% din PIB. În ceea ce privește datoria mondială, vorbim de un record de  aproape 300.000 de miliarde de dolari.

Izbitoare este viteza cu care a crescut datoria SUA: practic, s-a înmulțit cu 7 de la începutul anilor 90 și, odată cu pandemia, s-a accelerat și mai mult în ultimii doi ani.

Din 1960, diferitele guverne și președinți americani au fost nevoiți să negocieze, cu Congresul, suspendări sau creșteri ale plafonului datoriilor de peste 80 de ori.

Asta se întâmplă acum la Washington- dacă Joe Biden nu reușește să obțină o majoritate pentru a ridica plafonul datoriilor, Statele Unite ar putea rămâne fără “bani noi” chiar din octombrie.

Prin urmare, asistăm la o mare negociere politică în care președintele speră să obțină suficient spațiu pentru a putea asigura finanțarea diferitelor sale planuri de stimulare.

Avantajul dolarului

“Statele Unite se pot îndatora atâta timp cât găsesc creditori, iar pentru moment nu au dificultăți în găsirea lor, deoarece bonurile de tezaur americane sunt considerate una dintre cele mai sigure investiții din lume”, explică Philippe Ledent, economist la ING.

“Acesta este avantajul exorbitant al dolarului”, adaugă Xavier Dupret, analist financiar la Fundația Joseph Jacquemotte, “întrucât este moneda de referință mondială”.

Problema ar apărea dacă dolarul își va pierde acest statut. Ceea ce va putea schimba situația este doar gepolitica. China, de exemplu, este unul dintre cei mai mari creditori externi ai SUA. Prin urmare, nu are niciun interes real pentru pierderea valorii datoriei americane.

„Risc ridicat”

Un raport recent al Organizatiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OCDE) menționa că incertitudinile cu privire la politicile fiscale din SUA si cele ale băncii centrale americane prezintă un risc ridicat pentru redresarea economiei globale.

Instituția cu sediul in Paris recomanda ca pragul de îndatorare al Statelor Unite sa fie eliminat și înlocuit cu un „plan credibil pe termen lung pentru consolidarea bugetară, cu un sprijin politic solid”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.179 afisari

2 COMENTARII

  1. Întrebare simpla. Lumea intreaga este datoare azi, imensa suma de 300 000 de miliarde. Dar cui? America are 10/100 din suma, cine sau căror entități le datorează acești bani?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger