AcasăȘTIRI EXTERNEDatele personale și lăcomia BigTech. Lovitură pentru gigantul Facebook în instanță

Datele personale și lăcomia BigTech. Lovitură pentru gigantul Facebook în instanță

Datele personale și lăcomia BigTech. Lovitură pentru gigantul Facebook în instanță

Gigantul rețelelor de socializare Meta, compania mamă a Facebook, a suferit marți un eșec în fața instanțelor europene, unde contestă o interdicție impusă de autoritatea de concurență din Germania, privind folosirea datelor personale ale utilizatorilor.

O autoritate de concurență „poate, în exercitarea competențelor sale, să ia în considerare compatibilitatea unei practici comerciale cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR)” în vigoare în Europa, afirmă avocatul general al Curții de Justiție a UE, Athanasios Rantos în concluziile sale. Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție, dar instanța le urmează adesea atunci când pronunță hotărârea.

Datele personale și lăcomia BigTech

Meta colectează date de la alte servicii în afară de Facebook, cum ar fi Instagram și WhatsApp, precum și de pe site-uri web ale unor terțe părți care sunt vizitate de utilizatori. Autoritatea Federală Germană pentru Concurență a interzis Meta să pună în aplicare această politică și i-a ordonat să înceteze aceste practici.

Argumentul său: prelucrarea datelor în cauză nu este conformă cu Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și constituie astfel un abuz de poziție dominantă a companiei Meta în rețelele sociale.

Meta, la rândul său, contestă această competență atribuită autorității de concurență și a depus un recurs împotriva acestei decizii la un tribunal german din Düsseldorf, care a trimis cazul judecătorului european, scrie Boursorama.

Hotărârea care va urma ar putea valida o critică europeană recurentă la adresa Big Tech (GAFAM) și anume utilizarea controversată, chiar necontrolată, a datelor personale ale utilizatorilor.

Bruxelles a erijat o garanție în 2018 prin introducerea GDPR, care s-a impus ca un punct de referință la nivel mondial în acest domeniu. Companiile trebuie să ceară consimțământul cetățenilor atunci când solicită datele lor personale, să îi informeze cu privire la modul în care acestea vor fi utilizate și să le permită să le șteargă.

Cu toate acestea, potrivit avocatului general, simpla consultare a site-urilor și a aplicațiilor până la activarea butoanelor de selecție integrate în acestea nu constituie un consimțământ din partea utilizatorului pentru utilizarea datelor sale personale. În caz contrar, pot fi aplicate amenzi mari.

La începutul lunii, autoritatea irlandeză de reglementare a amendat Instagram cu o sumă record de 405 milioane de euro pentru încălcări în ceea ce privește gestionarea datelor minorilor. Meta a declarat că intenționează să facă apel la această decizie.

author avatar
Tudor Borcea
421 afisari

4 COMENTARII

  1. E cotoioasă problema. Dacă oamnii ar avea mai mult de un neuron, i-ar boicota. dar nu au.

    Iar cealaltă problemă: de ce au fost lăsați să ajungă așa mari și puternici? De ce nu au concurență…?
    DE CE NU SUNT IMPOZITAȚI NICĂIERI??? Unul care face și vinde gogoși, spre exemplu, e rupt de taxe.
    Muncitorii din fabrici la fel. ĂȘTIA NU!!!

  2. Zuckeberg e din familia Rockefeller,la fel ca Clinton,BillGates.De aia face toate magariile si nu da socoteala

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger