AcasăȘTIRI EXTERNEDatele americanilor, trimise la Beiing. Republicanii încep războiul cu TikTok / Biden,...

Datele americanilor, trimise la Beiing. Republicanii încep războiul cu TikTok / Biden, moale cu giganții tehnologici chinezi

tiktokTikTok, interzis în Parlamentul European. Când i-ar putea România urma exemplul

Membrii republicani ai Congresului SUA, care vor stabili agenda Camerei Reprezentanților, anul viitor, au făcut presiuni asupra aplicației de videoclipuri scurte TikTok din cauza îngrijorărilor că firma ar fi indus în eroare Congresul cu privire la cantitatea de date ale utilizatorilor pe care le împărtășește cu China, unde proprietarul ByteDance are sediul central.

Într-o scrisoare, reprezentanta Cathy McMorris Rodgers, cea mai importantă republicană din cadrul Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților, și reprezentantul James Comer, cel mai important republican din cadrul Comisiei de au avertizat TikTok că informațiile furnizate într-un briefing al personalului păreau a fi inexacte.

Datele americanilor, trimise la Beijing

„Unele dintre informațiile furnizate de TikTok în timpul briefingului cu personalul par a fi false sau înșelătoare, inclusiv faptul că TikTok nu urmărește locațiile utilizatorilor din SUA”, au declarat congresmenii republicani într-o scrisoare adresată directorului general al TikTok, Shou Zi Chew, și datată marți, informează Euronews.

TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În urma victoriilor electorale de la începutul acestei luni, republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie. Scrisoarea ar putea fi un semn al controlului dur pe care aceștia intenționează să îl aplice companiilor chineze, inclusiv TikTok, o țintă a administrației republicane a fostului președinte Donald Trump.

Dar și administrația democrată a lui Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la TikTok. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat la începutul acestei luni că guvernul chinez ar putea folosi aplicația de partajare de videoclipuri pentru a influența utilizatorii sau pentru a le controla dispozitivele.

Iar marți, într-o intervenție la Fox News,  senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei pentru Informații, a declarat: „TikTok este o amenințare uriașă. (…) Toate aceste date pe care copilul tău le adaugă sau le primește sunt stocate undeva la Beijing”, a spus el.

Printre altele, congresmenii republicani au cerut TikTok să furnizeze proiecte ale oricărui acord negociat cu administrația Biden pentru a permite TikTok să rămână activă în Statele Unite.

Comitetul guvernamental american pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), care analizează achizițiile din SUA de către companii străine pentru a verifica potențialele riscuri pentru securitatea națională, a ordonat în 2020 ca ByteDance să renunțe la TikTok din cauza temerilor că datele utilizatorilor americani ar putea fi transmise guvernului comunist din China.

CFIUS și TikTok poartă discuții de luni de zile cu scopul de a ajunge la un acord de securitate națională pentru a proteja datele celor peste 100 de milioane de utilizatori ai TikTok.

În iunie 2021, președintele Joe Biden a retras o serie de ordine executive ale lui Trump care urmăreau să interzică noi descărcări ale TikTok și a ordonat Departamentului Comerțului să efectueze o analiză a problemelor de securitate ridicate de aplicații.

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger