AcasăȘTIRI EXTERNEDarkNPS, inteligența artificială care prezice formulele a milioane de droguri

DarkNPS, inteligența artificială care prezice formulele a milioane de droguri

DarkNPS, inteligența artificială care prezice formulele a milioane de droguri

Specialiștii apelează la inteligența artificială pentru a anticipa noile droguri de sinteză ce ajung pe piață și a fi astfel cu un pas înaintea narcotraficanților.

Fabricanții de droguri de sinteză sunt întotdeauna cu un pas înaintea instituțiilor și specialiștilor al căror rol este în special de a determina riscurile acestor substanțe la nivel psihologic și fiziologic.

„Deep learning”

Când se descoperă existența unui nou drog, trebuie să-i fie analizată compoziția și să fie evaluate consecințele consumului său, ceea ce consumă timp prețios.

La Universitatea din Alberta, considerată una dintre primele cinci din Canada, echipa informaticianului și biologului David S. Wishart caută să inverseze tendința. Și asta cu ajutorul unei inteligențe artificiale (IA) de tip „deep learning”, capabilă să asimileze în mod constant noi cunoștințe datorită unei rețele neuronale artificiale, DarkNPS.

Datorită unei baze de date în care există peste 1.700 de droguri existente, DarkNPS a făcut un „brainstorming” pentru a inventa singură noi produse care ar putea fi introduse pe piață.

Creații pur virtuale, realizate astfel încât să poată fi studiate în prealabil, chiar înainte ca producătorii adevărați să aibă ideea. În total, această IA a imaginat nu mai puțin de 8,9 milioane de produse de sinteză noi, cu un fler absolut remarcabil.

În timpul muncii de creație realizate de DarkNPS, David S. Wishart și colegii săi (care tocmai au publicat rezultatele muncii lor în revista Nature) au adăugat 189 de droguri noi în baza lor de date, scrie Slate.

Pentru a descoperi cu o imensă satisfacție că 176 dintre aceste produse recent inventate, sau 93% dintre ele, se numărau printre predicțiile algoritmului lor.

Identificare în câteva minute

Până acum, metoda folosită pentru identificarea componentelor unui nou drog de sinteză a fost spectrometria de masă, metodă care poate dura săptămâni – sau chiar luni – pentru a obține rezultate satisfăcătoare.

Constă în determinarea masei fiecărui element care formează produsul pentru a-i determina structura moleculară, apoi pentru a compara rezultatele obținute cu droguri ce figurează într-o listă de substanțe existente.

Această tehnică este consumatoare de timp și moderat eficientă, mai ales în comparație cu ceea ce DarkNPS este capabil să realizeze: „De îndată ce drog ajunge pe piață, în loc de trei sau șase luni de chimie complicată, este posibil să-i identifice compoziția în câteva minute”, spune David S. Wishart.

Totuși, omnisciența DarkNPS nu este completă. De exemplu, IA nu are capacitatea de a furniza informații despre efectele psihologice sau fiziologice ale drogurilor imaginate.

Pericol să cadă în mâini greșite

Experții evocă și pericolul pe care l-ar reprezenta ajungerea unui astfel de instrument în mâinile chimiștilor rău intenționați, chiar dacă DarkNPS a fost evident pus în siguranță de către DEA (agenția federală americană însărcinată cu lupta împotriva traficului și distribuției de droguri) și poliția federală germană.

Prin urmare, ar fi necesar să se dezvolte un alt instrument capabil să determine efectele drogurilor create de DarkNPS asupra ființelor umane.

Algoritmul nu este un geniu infailibil: se bazează pe drogurile existente pentru a inventa substanțe mai mult sau mai puțin similare, dar este incapabil să-și imagineze produse total diferite.

Ceea ce unii chimiști foarte talentați sunt capabili să facă. Este cazul unui opioid sintetic care a ajuns pe piață în 2020, izotonitazen, pe care DarkNPS clar nu l-ar fi putut inventa.

author avatar
Tudor Borcea
497 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger