AcasăȘTIRI EXTERNECyberspionajul rus zguduie Germania, în plină campanie electorală

Cyberspionajul rus zguduie Germania, în plină campanie electorală

Cyberspionajul rus zguduie Germania, în plină campanie electorală

Atacurile i-ar fi vizat în special pe conservatorii lui Merkel (CDU) și aliatul său în guvern, Partidul Social Democrat (SPD).

Mai mult ca oricând în prezent, apărarea democrației se joacă în spațiul cibernetic. La mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile legislative din Germania, după care cancelarul Angela Merkel se va retrage de la putere, Berlinul alertează cu privire la suspiciunile de ciberspionaj rus.

„Pot confirma că am deschis o anchetă cu privire la o suspiciune de activitate a serviciilor de informații străine”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului din Berlin.

Grupul „Ghostwriter” și GRU

Acesta din urmă a fost interogat cu privire la acuzațiile aduse la începutul acestei săptămâni de către guvernul german împotriva serviciilor secrete rusești cu privire la atacurile de tip „phishing” care vizează parlamentarii germani. Atacurile i-ar fi vizat în special pe conservatorii cancelarului și pe social-democrați, aflați umăr la umăr în sondaje.

Autoritățile suspectează grupul „Ghostwriter”, presupus specializat în răspândirea informațiilor false în multe țări, care lucrează pentru serviciile de informații rusești GRU.

Potrivit Der Spiegel, care a expus cazul încă din martie, hackerii au încercat de luni de zile să aibă acces la conturile de e-mail private ale deputaților naționali și regionali și, în unele cazuri, cu succes.

Aceștia ar fi imitat adresele de e-mail ale persoanelor în care au avut încredere parlamentasrii pentru a-i păcăli mai ușor, cu scopul de a obține acces nelimitat la e-mailurile aleșilor și de a spiona principalii factori de decizie din țară.

Merkel, deja piratată

Uniunea Europeană și Statele Unite au acuzat în mod regulat Rusia că a încercat să intervină în alegerile democratice naționale, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna. Dar în Germania, cazurile de spionaj în care se evidențiază responsabilitatea Kremlinului sunt un subiect de durează de câțiva ani.

Rusia a fost acuzată de un hacking pe scară largă care a vizat computerele din Bundestag și serviciile Angelei Merkel. Cancelarul susținuse, în 2020, că deține dovezi.

Mai recent, un angajat al Ambasadei Marii Britanii la Berlin a fost arestat în iulie, fiind suspectat de spionaj. La sfârșitul lunii iunie, un om de știință rus care lucra într-o universitate germană a fost arestat din aceleași motive.

Din februarie, justiția germană a acuzat și un german că ar fi transmis date despre Camera Deputaților către Rusia. Suspectul a lucrat pentru o companie mandastată în mai multe rânduri de Bundestag pentru a efectua verificări la laptopurile sale, scrie Express.

 Nord Stream 2 și Navalnîi, liniile roșii

Aceste cazuri au apărut în ciuda politicii de dialog și cooperare cu Moscova, pe care Angela Merkel a urmat-o, împotriva tuturor criticilor partenerilor occidentali, în anii petrecuți în cancelarie, chiar dacă aceasta a însemnat relații glaciale între Germania și Statele Unite. Moscova și Berlinul și-au apărat împotriva tuturor controversatul proiect de gazoduct, Nord Stream 2, care va lega cele două țări, în ciuda criticilor din partea americană.

Doar încercarea de otrăvire a opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, din august 2020, pentru care Moscova este învinuită de Occident, a contribuit cel mai mult la otrăvirea relațiilor germano-ruse.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari

1 COMENTARIU

  1. si totusi gemania face afaceri la greu cu putin asa ca gogogile vandute de presa sunt expirate!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger