AcasăȘTIRI EXTERNECyber-spionaj. „Cârtița de aur” a Rusiei, pe mâna justiției SUA. Cine este...

Cyber-spionaj. „Cârtița de aur” a Rusiei, pe mâna justiției SUA. Cine este Vladislav Kliușin

Cyber-spionaj. „Cârtița de aur” a Rusiei, pe mâna justiției SUA. Cine este Vladislav Kliușin

Omul de afaceri rus Vladislav Kliușin a apărut luni, 3 ianuarie, în fața unui tribunal din SUA pentru a răspunde acuzațiilor de fraudă și trafic de informații privilegiate. Dar acest bărbat în vârstă de 40 de ani ar putea deține informații foarte sensibile despre operațiunile rusești în străinătate, potrivit mai multor media americane.

Christopher Krebs, fostul director al Agenției americane de securitate cibernetică, intervievat de CNN, a salutat capturarea lui Vladislav Kliușin, adăugând că aceasta a reprezentat o „mare lovitură”. Cu toate acestea, acuzațiile FBI lasă cu greu să se vadă importanța pe care o are în ochii Washingtonului. El este portretizat ca un infractor cu guler alb, de mare profil cu siguranță, dar nimic mai mult.

Spargerea Tesla

Vladislav Kliușin, CEO al companiei ruse de securitate IT MT-13, este acuzat de fraudă, trafic de informații privilegiate și intruziune ilegală în sistemele informatice. Autoritățile americane îl suspectează că ar fi spart serverele a două companii care ajută marile grupuri listate să transmită autorităților anumite rapoarte financiare, scrie France 24.

Omul de afaceri rus și patru dintre asociații săi au reușit astfel să pună mâna pe rezultatele financiare ale mai multor nume mari de pe Wall Street, precum Tesla sau Snap (creatorul rețelei de socializare Snapchat) înainte ca acestea să fie făcute publice. Suficient pentru a realiza, între 2018 și 2020, o serie de tranzacții privilegiate care le-ar fi permis să câștige aproape 83 de milioane de dolari la bursă, potrivit FBI.

În realitate, Vladislav Kliușin reprezintă un pește mult mai mare pentru SUA și i-ar putea permite Washingtonului „să obțină cele mai complete detalii până în prezent despre operațiunile de spionaj cibernetic rusesc, inclusiv piratarea serverelor Partidului Democrat înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016”, spune Bloomberg.

Contracte profitabile cu Kremlinul și cu FSB

Acest om de afaceri este, de fapt, foarte bine introdus în primele cercuri ale puterii ruse. Se știe că este aproapiat de Alexei Gromov, un consilier al lui Vladimir Putin, descris ca principalul responsabil al propagandei Kremlinului.

MT-13, compania lui Vladislav Kliușin, a încheiat contracte profitabile cu Kremlinul, procuratura generală, FSB (una dintre principalele agenții de informații ruse), cu municipalitatea din Moscova și cu Garda Națională.

Acest grup de securitate IT oferă servicii foarte specifice, cum ar fi teste de penetrare a serverelor informatice – care sunt exerciții de verificare a vulnerabilităților unui sistem informatic – și simulări ale atacurilor informatice la scară largă.

Compania MT-13 a dezvoltat și software-ul Katyusha, folosit din 2016 de autoritățile ruse pentru a monitoriza mass-media, subliniază Meduza, unul dintre principalele site-uri independente de știri în limba rusă.

Informații despre campaniile secrete ale GRU

Vladislav Kliușin este de asemenea  suspectat, cu titlu personal, că ar fi administratorul Nesygar, unul dintre cele mai populare canale de rusofone de pe mesageria Telegram (peste 330.000 de abonați). O legătură pe care omul de afaceri a negat-o mereu cu vehemență, ajungând până acolo încât a condamnat site-ul de investigații Proekt care, în 2018, a fost primul care a sugerat că Vladislav Kliușin folosea Nesygar pentru a disemina propagandă pro-Putin pe Telegram.

Atâtea uși deschise care i-ar fi permis fondatorului MT-13 „să aibă acces la informații despre campaniile secrete ale GRU”, afirmă Bloomberg, care asigură că a vorbit cu mai multe surse apropiate informațiilor ruse.

GRU – principalul serviciu de informații militare – este suspectat că se află în spatele unora dintre cele mai de succes operațiuni din străinătate ale Rusiei. Cum ar fi tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în Marea Britanie, în 2018, sau eforturile depuse în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale americane din 2016.

Miza ar fi clară pentru americani: dacă reușesc „să-l returneze pe Vladislav Kliușhin, acesta ar putea confirma concluziile serviciilor de informații americane asupra ingerinței ruse din timpul campaniei prezidențiale din 2016”, afirmă Christopher Krebs.

Kliușin, pe masa negocierilor Putin-Biden

Nu e de mirare în acest context că Rusia a făcut totul pentru a preveni ca omul de afaceri să cadă în mâinile Statelor Unite. Bătălia pentru extrădarea lui Kliușin demonstrează importanța pe care acesta o are pentru ambele părți.

Șeful MT-13 fusese, de fapt, arestat în Elveția în martie 2021, la cererea americanilor, la doar două ore de la sosirea sa pe teritoriul elvețian unde plănuia să petreacă două săptămâni la schi cu soția și copiii săi.

Câteva zile mai târziu, Moscova a trimis autorităților elvețiene o cerere de extrădare, asigurând că Vladislav Kliușin a fost acuzat de „fraudă” în Rusia. „O metodă folosită din ce în ce mai des de ruși în ultimii ani când cetățeni importanți sunt urmăriți penal în străinătate”, a spus Bloomberg.

Problemă: Statele Unite și-au depus propria cerere de extrădare cu o zi mai devreme, subliniază Moscow Times.

Atunci a început o bătălie diplomatică între Rusia, Statele Unite și Elveția în jurul soartei lui Vladislav Kliușin. Chestiunea extrădării lui ar fi fost chiar în meniul negocierilor de la summitul de la Geneva din iunie 2021 între Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden.

Rușii ar fi cerut ca omul de afaceri să le fie predat, ceea ce ar fi întrerupt negocierile privind un schimb de prizonieri „pentru că Washingtonul nu a vrut să audă despre asta”, asigură Bloomberg. În cele din urmă, autoritățile elvețiene l-au predat americanilor pe prețiosul prizonier rus pe 18 decembrie 2021.

Chiar dacă Vladislav Kliușin refuză să coopereze cu autoritățile americane, este o lovitură dură pentru Moscova. Când „cineva ca el este arestat, toate operațiunile de care știa trebuie considerate compromise”, a asigurat Holden Triplett, un fost agent FBI staționat în Rusia.

 

author avatar
Tudor Borcea
536 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger