AcasăȘTIRI EXTERNECuvântul „Dumnezeu”, eliminat dintr-un colind de Crăciun din Suedia

Cuvântul „Dumnezeu”, eliminat dintr-un colind de Crăciun din Suedia

Cuvântul „Dumnezeu”, eliminat dintr-un colind de Crăciun din Suedia

Un colind creștin de Crăciun interpretat într-o emisiune TV din Suedia a fost modificat de un artist. Cuvântul „Dumnezeu” a fost înlocuit cu „dragoste”, stârnind controverse.

Suedeza Malin Foxdal a fost criticată pentru că a eliminat referirile la Dumnezeu într-un imn din secolul al XIX-lea pe care l-a interpretat săptămâna trecută la o emisiune pentru Crăciun la postul SVT.

„O piromanie a secularizării”

În textul scris de scriitorul și poetul finlandezo-suedez Zacharias Topelius, pe muzica compozitorului Jean Sibelius, cuvântul „Dumnezeu” a fost înlocuit sistematic cu „dragoste”, relatează cotidianul suedez Världen idag.

Artista, în vârstă de 43 de ani, a înlocuit și „dă-mi slava lui Dumnezeu” cu „dă-mi lumina” și astfel a creat controverse în Suedia și în străinătate, criticii denunțând secularizarea Crăciunului. Ea a justificat alegerea cuvintelor spunând că imnul suna mai bine pentru ea așa.

Dar pentru Marie Willermark, lider de sindicat și fost lider suedez al Armatei Salvării, este „o rugăciune fără un destinatar care să poată răspunde”. Ea și-a exprimat nemulțumirea pe Twitter.

Justificându-se, într-un e-mail trimis cotidianului citat, o oficială SVT a scris că postul a dorit să păstreze tradiția în programul în cauză dar că muzicienii „sunt autorizați să-și pună amprenta pe text”. Potrivit acesteia, modificările făcute de Malin Foxdal „se raportează într-un mod magnific, inovator și respectuos la textul original al lui Topelius din 1887”.

În Finlanda, jurnalistul și teologul Olav S. Melin, la rândul său, a reacționat la această decizie calificând-o drept „exemplu de piromanie a secularizării”, care constă în „a arde tot ceea ce dă sens tradiției”.

De câțiva ani, dorința de a evita orice conotație religioasă în numele laicității se află în centrul unor controverse vii din Europa.

author avatar
Tudor Borcea