AcasăȘTIRI EXTERNECuvântul „Dumnezeu”, eliminat dintr-un colind de Crăciun din Suedia

Cuvântul „Dumnezeu”, eliminat dintr-un colind de Crăciun din Suedia

Un colind creștin de Crăciun interpretat într-o emisiune TV din Suedia a fost modificat de un artist. Cuvântul „Dumnezeu” a fost înlocuit cu „dragoste”, stârnind controverse.

Suedeza Malin Foxdal a fost criticată pentru că a eliminat referirile la Dumnezeu într-un imn din secolul al XIX-lea pe care l-a interpretat săptămâna trecută la o emisiune pentru Crăciun la postul SVT.

„O piromanie a secularizării”

În textul scris de scriitorul și poetul finlandezo-suedez Zacharias Topelius, pe muzica compozitorului Jean Sibelius, cuvântul „Dumnezeu” a fost înlocuit sistematic cu „dragoste”, relatează cotidianul suedez Världen idag.

Artista, în vârstă de 43 de ani, a înlocuit și „dă-mi slava lui Dumnezeu” cu „dă-mi lumina” și astfel a creat controverse în Suedia și în străinătate, criticii denunțând secularizarea Crăciunului. Ea a justificat alegerea cuvintelor spunând că imnul suna mai bine pentru ea așa.

Dar pentru Marie Willermark, lider de sindicat și fost lider suedez al Armatei Salvării, este „o rugăciune fără un destinatar care să poată răspunde”. Ea și-a exprimat nemulțumirea pe Twitter.

Justificându-se, într-un e-mail trimis cotidianului citat, o oficială SVT a scris că postul a dorit să păstreze tradiția în programul în cauză dar că muzicienii „sunt autorizați să-și pună amprenta pe text”. Potrivit acesteia, modificările făcute de Malin Foxdal „se raportează într-un mod magnific, inovator și respectuos la textul original al lui Topelius din 1887”.

În Finlanda, jurnalistul și teologul Olav S. Melin, la rândul său, a reacționat la această decizie calificând-o drept „exemplu de piromanie a secularizării”, care constă în „a arde tot ceea ce dă sens tradiției”.

De câțiva ani, dorința de a evita orice conotație religioasă în numele laicității se află în centrul unor controverse vii din Europa.

759 afisari

7 COMENTARII

  1. A pune la indoiala existenta Creatorului, oricum ar fi El numit este un cretinism. Prin viata, cu totii suntem legati de lucrarea Sa, a Creatorulu si de El. El este Tatal Nostru. Aici, in timpul vietii pamantene hotaram prin faptele noastre daca vom mai fi si dupa moarte. Cei fara credinta in El sunt niste rebuturi ale lucrarii Lui si nu vor fi apoi.

  2. Începând cu 1961, Biserica suedeză hirotonește și femei întru preot. La 5 iunie 1996, sinodul a hotărît admiterea femeilor la episcopat. Christina Odenberg a fost hirotonită în episcopat pe 5 octombrie 1997 și înscăunată ca episcop de Lund.

    Pe 27 octombrie 2005, sinodul general a hotărît binecuvântarea bisericească a cuplurilor de același sex, precum și admiterea la hirotonie a acestora.

    Episcop de Stockholm este o lesbiană.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_suedez%C4%83#Organizare

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Dezvăluiri pe surse, după prinderea primarului fugar: Cherecheș avea un act de identitate italian pe numele lui și mii de euro cash

Continuă să apară detalii după recenta capturare, în Germania, a primarului din Baia Mare, fugit din România zilele trecute, înainte de aflarea deciziei definitive...

O mașină a explodat în Capitală. Martorii susțin că în interiorul autoturismului s-ar fi aflat o persoană! – VIDEO

O bubuitură urmată de flăcări violente, care au înghițit un autoturism, au fost surprinse pe o stradă din Capitală. Imaginile dramatice au ajuns pe...