La șapte zile de la producerea seismului de 7,8 grade s-a confirmat că 34.000 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria, iar bilanțul victimelor continuă să crească, în timp ce salvatorii cercetează cartiere întregi reduse la beton zdrobit și metal răsucit.
În întreaga lume au fost difuzate înregistrări video cu un nou-născut scos dintre dărâmături și o fotografie cu un bărbat care o ține de mână pe fiica sa de 15 ani, care a murit în timp ce era prinsă sub o placă de beton.
Cu toate acestea, pe rețelele de socializare turcești, se promovează clipuri cu blocuri de apartamente nou-nouțe, comercializate ca fiind „rezistente la cutremur”, deși se prăbușesc în praf: șocul și durerea se transformă în furie.
În 2011, peste 570 de persoane au murit într-un alt cutremur, mult mai mic, în estul Turciei. În urma acestuia, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe materialele de construcție de „proastă calitate” și a declarat că oficialii locali și companiile de construcții nu au făcut suficient pentru a învăța din greșelile din trecut, susținând că „neglijența lor echivala cu o crimă”.
Acum, după aproape un deceniu în funcția de președinte al țării sale, Erdogan se confruntă el însuși cu critici pentru că nu a făcut suficient pentru a proteja oamenii care locuiesc în zonele cunoscute ca fiind zone cu risc seismic.
Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului, a declarat Erdogan în timpul unei vizite în zona dezastrului, insistând că haosul nu a fost altceva decât un act divin, recunoscând totodată că operațiunile de salvare nu au fost inițial atât de rapide pe cât ar fi trebuit să fie.
Autoritățile au efectuat mai multe arestări, inclusiv reținerea unuia dintre antreprenorii responsabili de construcția unor proiecte de lux în Hatay, una dintre provinciile cele mai afectate de cutremur. Asta nu a contribuit prea mult la liniștirea opiniei publice – pe fondul frustrărilor tot mai mari legate de ceea ce criticii consideră a fi un răspuns întârziat la un dezastru care ar fi putut fi prevenit.
Acum, chiar și unul dintre cei mai eminenți ingineri civili ai țării, profesorul Mustafa Erdik de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul, a dat vina pe standardele de construcție și pe o manoperă de proastă calitate. “Permitem daune, dar nu acest tip de daune – cu etaje care sunt îngrămădite unele peste altele ca niște clătite”, a declarat el pentru BBC.
Disputa vine în cel mai prost moment posibil pentru Erdogan – încearcă să fie reales pentru un al treilea mandat fără precedent și se va înfrunta cu un scrutin public în luna mai.
Partidul său, AKP, aflat la guvernare, și-a văzut deja popularitatea prăbușindu-se în marile orașe, pe fondul agravării crizei economice și a refuzului său de a combate inflația galopantă de peste 80% prin creșterea ratelor dobânzii, pe care a descris-o ca fiind „neislamică”.
Alegătorii vor fi chemați să decidă dacă mai au încredere în “sultan”, după un deceniu la putere, chiar în momentul în care se întreabă dacă sunt în siguranță în propriile case.
În timp ce criza îl expune pe Erdogan la întrebări incomode, ea este folosită ca o oportunitate politică pentru un alt lider. De cealaltă parte a graniței, în Siria, unde se crede că 5,3 milioane de persoane au rămas fără adăpost în urma cutremurului, guvernul lui Bashar al-Assad profită de apelurile pentru renunțarea la sancțiunile occidentale împotriva regimului său, susținând că acestea împiedică eforturile de ajutorare.
În condițiile în care transporturile de ajutoare sunt blocate din cauza faptului că țara este încă măcinată de un război civil violent, SUA au acceptat vineri să reducă restricțiile timp de șase luni pentru a facilita transportul acestor ajutoare.
În același timp, Assad este acuzat că a bombardat cu cinism zonele devastate de seism, deținute de rebelii susținuți de Turcia, chiar și în timp ce localnicii au săpat printre dărâmături cu mâinile goale pentru a-i salva pe cei dragi.
Există temeri că guvernul susținut de Rusia – care a arătat de mult timp un dispreț față de viețile cetățenilor săi – va profita de dezastru pentru a-și întări mâna în nordul țării, în timp ce Turcia este distrasă de propria catastrofă umanitară.
În timp ce speranțele de a găsi mai mulți supraviețuitori sub rămășițele distruse ale caselor lor se estompează, plăcile tectonice de sub Turcia și Siria continuă să se deplaseze. Valabil și pentru Erdogan și Assad.
Poate ca o fi si vina constr dar la un asemenea cutremur de suprafata cu asa forta si atat de multe replici puternice si in america sau oriunde era prapad.
Jakota, sa ii sugi pu la lui Erdogan. Nu te ai saturat de limbile in cur da te lui schwab?
pentru ca mass-media necinstita a ELITELOR VESTICE
a bagat diversiunea cu 30’000 de morti,
cu 60’000- in decembrie ’89,
etc.
Eu am mai zis ,ONG-urile sorosite ar trebuii interzise peste tot ,după modelul Orban din Ungaria, dacă vrei sa ai liniște și pace în țară
agramache, ce e un „ONG sorosit ” ???
Un ong-ist bun e un ong-ist mort 🙂 Mai ales daca chiar e un sorosist imputit, de genul Maiei Sandu de la rusnacii moldoveni, aia care tot suge kariciul de 5 ani la bosorogul ala nazist de 80 de ani Klaus Schwabb 🙂 La toti postacii si la toti sekuricii dulapului si a ciukanezului maidanez, sa dea Dumnezeu sa va prinda marele cutremur care vin in curand si in Bukale pe toti sub daramaturile vilelor voastre de neam prost, acolo sa muriti cu toi, de foame si de frig !! Oricum, nu uitati, karma is a bitch !!
Coane Jac,ati primit ordine noi pe jgeab?Macar cereti alora sa va mareasca leafa nu mai latrati ietin ca fraierii.
Va dati seama cat de nenorocit este acest criminal inrait Assad,pretinul celuilalt criminal,Putina,care de ani de zile il tine in brate si-l finanteaza,alfel se ducea dracului de mult.