AcasăȘTIRI EXTERNECutremure în lanț la sfârșit de an. Turcia, zguduită de un seism...

Cutremure în lanț la sfârșit de an. Turcia, zguduită de un seism de 6,1, sunt zeci de răniți – VIDEO

Cutremure în lanț la sfârșit de an. Turcia, zguduită de un seism de 6,1, sunt zeci de răniți - VIDEO / Foto: printscreen

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în nord-vestul Turciei, la primele ore ale zilei de miercuri, provocând rănirea a cel puțin 35 de persoane.

Un cutremur de mică adâncime a lovit la aproximativ 170 de kilometri est de Istanbul, cel mai mare oraș al țării, unde a fost puternic resimțit.

Seismul a zguduit și orașele din apropiere

Autoritățile naționale au declarat că seismul a avut o magnitudine de 5,9 – mai mică decât cea de 6,1 dată de US Geological Survey – și că epicentrul său a fost în districtul Golyaka din provincia Duzce, deși a zguduit și alte orașe din apropiere.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a transmis pe Twitter că 35 de persoane au fost rănite, dintre care 32 în Duzce, una în Istanbul și alte două în provinciile vecine Bolu și Zonguldak.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu, care a vizitat Golyaka, a declarat că o persoană a fost grav rănită după ce a sărit de la un balcon din cauza panicii. El a precizat că au fost înregistrate 70 de replici.

Imaginile inițiale arătau oameni acoperiți cu pături în fața caselor lor în timpul dimineții și aprinzând focuri pentru a se încălzi.Autoritățile au anunțat că școlile vor fi închise miercuri în provinciile Duzce și Sakarya.

Soylu a declarat că, în afară de câteva hambare ruinate, nu au fost raportate pagube importante sau prăbușiri de clădiri, dar că inspecțiile continuă.

Agenția națională pentru dezastre, AFAD, a declarat că au existat pene de curent controlate în regiunea Duzce, îndemnând locuitorii să nu intre în panică.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. Duzce a fost una dintre regiunile afectate de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade în 1999 – cel mai grav care a lovit Turcia în ultimele decenii.

Experții au avertizat de mult timp că un cutremur mare ar putea devasta Istanbulul, care a permis construirea pe scară largă fără măsuri de siguranță.

author avatar
Tudor Borcea