AcasăȘTIRI EXTERNEUPDATE Cutremur puternic în Croația. Un copil a murit. Prima reacție a...

UPDATE Cutremur puternic în Croația. Un copil a murit. Prima reacție a autorităților române – VIDEO

UPDATE Cutremur puternic în Croația. Seismul a avut peste 6 grade pe Richter - VIDEO (sursa foto: Twitter/Hrvatski Crveni križ)

O mișcare telurică puternică s-a produs, marți, în Croația, semănând spaimă în rândul celor care au simțit-o.

UPDATE: România e gata să sară în ajutorul Croației, în urma seismului puternic care a afectat această țară. Un anunț în acest sens a venit din direcția Departamentului pentru Situații de Urgență, ai cărui reprezentanți au transmis, marți după-amiază, că statul român e pregătit să acorde sprijin autorităților croate.

”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoștință a nefericitului eveniment produs în Croația, țara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autoritățile române și-au arătat disponibilitatea de a interveni și a acorda sprijin autorităților croate.

Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de aceștia, în baza solicitării de asistență internațională”, se menționează pe pagina de Facebook a DSU.

UPDATE: Un copil a murit, în orașul Petrinja, în urma cutremurului, anunță site-ul BBC. Este vorba despre o fetiță în vârstă de 12 ani.

Primarul din Petrinja a anunțat că atmosfera e una de panică. ”Scoatem oameni din mașini, nu știm dacă oamenii au murit sau au fost răniți. Am auzit că o grădiniță s-a prăbușit, dar din fericire nu erau copii acolo (…)”, a precizat Darinko Dumbovic, citate de site-ul CNN.

Premierul croat Andrej Plenkovic a transmis, pe o rețea de socializare, că va merge în acest oraș afectat de seismul puternic de marți.

UPDATE: Din câte se pare, sunt persoane rănite. Salvatorii au intervenit în ajutorul lor. Crucea Roșie Croată a prezentat imagini cu situația din orașul Petrinja, din care se pot vedea străzi pline de moloz, dar și partea superioară a unei clădiri care s-a prăbușit.

UPDATE: Conform Reuters, centrala nucleară din Slovenia, aflată la 100 de kilometri de epicentrul seismului care a afectat Croația, a fost oprită, ca măsură de precauție.

Potrivit aceleiași surse, cutremurul a fost resimțit și în Serbia și în Bosnia.

Cutremurul a avut 6,3 grade pe Richter, conform datelor venite de la European Mediterranean Seismological Center – Centrul Seismologic Euro‑Mediteranean, și s-a produs la 46 de kilometri sud-est de capitala Zagreb, potrivit site-ului ABC News.

La scurtă vreme de la producerea seismului, pe internet au apărut imagini din care se poate vedea că mișcarea telurică a produs pagube materiale. Până la acest moment se cunosc puține detalii despre urmările cutremurului.


Oamenii sunt cu atât mai îngrijorați, cu cât în cursul zilei de luni, un alt cutremur, de 5,2 grade pe Richter, s-a produs în Croația.

 
Imagini surprinse după seismul de luni: