AcasăȘTIRI EXTERNECutremur puternic de magnitudinea 7 în arhipelagul Pacificului. Alertă de tsunami în...

Cutremur puternic de magnitudinea 7 în arhipelagul Pacificului. Alertă de tsunami în Insulele Solomon – VIDEO

Cutremur puternic de magnitudinea 7 în arhipelagul Pacificului. Alertă de tsunami în Insulele Solomon - VIDEO / Foto: printscreen

Insulele Solomon din arhipelagul Pacificului au fost zguduite de un cutremur cu magnitudinea 7, marți, declanșând o alertă de tsunami, care a fost ulterior retrasă.

Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în apropierea Insulelor Solomon, în sud-vestul Pacificului, a anunțat marți, Institutul Geologic al SUA (USGS).

800.000 de persoane în alertă

USGS a revizuit magnitudinea cutremurului la 7, după ce inițial a raportat o magnitudine de 7,3. Cutremurul s-a produs la ora locală 13:03 (02:03 GMT) în acest arhipelag în care trăiesc aproximativ 800.000 de persoane.

O alertă de tsunami a fost emisă la aproximativ 300 km de epicentrul cutremurului, situat la 55 km de Honiara, capitala Insulelor Solomon. Dar Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC) a declarat ulterior că amenințarea a fost „în mare parte” depășită, informează Ouest-France.

„Ne așteptăm la replici, așa că oamenii ar trebui să rămână vigilenți în jurul clădirilor și structurilor înalte”, a avertizat David Hiba Hiriasia, directorul Serviciului meteorologic din Insulele Solomon.

„A fost un cutremur puternic”, a declarat pentru AFP Joy Nisha, recepționeră la Heritage Park Hotel din capitala Honiara, adăugând: „Unele lucruri din hotel au căzut. Toată lumea pare să fie bine, dar era panicată”.

Un cutremur de 20 de secunde

Un jurnalist AFP din capitală a declarat că cutremurul a durat aproximativ 20 de secunde. Electricitatea a fost întreruptă în unele părți ale orașului, iar oamenii și-au părăsit birourile pentru a se refugia în zone mai înalte.

Ministrul justiției din Insulele Solomon, John Muria, a postat pe rețelele de socializare imagini care arată documente împrăștiate într-un birou, scoase din rafturile de depozitare.

„Am fost foarte speriat, pentru că este prima dată când am simțit un astfel de cutremur”, a declarat un manager de la Pacific Casino Hotel din Honiara, care a cerut să rămână anonim. „Clădirea a fost zguduită cu adevărat violent, a fost foarte puternic, te făcea să te miști dintr-o parte în alta”. Zeci de clienți și angajați au fugit din clădire spre o parcare, sperând să nu fie loviți de dărâmături la ieșire.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari

11 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger