Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, a lansat o anchetă pe scară largă asupra înalților funcționari din Comisia Europeană care îşi schimbă locul de muncă cu unul în sectorul privat.
Ombudsmanul va examina 100 de dosare ale personalului referitoare la deciziile Comisiei cu privire la cererile de aprobare din partea conducerii superioare și medii pentru un nou loc de muncă sau concediu fără plată în scopul desfășurării unei alte activități.
Dosarele acoperă un total de 14 direcții generale, în plus față de toate cabinetele comisarilor, serviciul juridic al Comisiei, secretariatul general, grupul de reflecție intern și comitetul de examinare a reglementărilor. Acest domeniu larg are ca scop obținerea unei bune înțelegeri a modului în care sunt luate astfel de decizii în cadrul diferitelor servicii ale Comisiei.
Astfel de practici, prin care funcţionari europeni importanţi îşi găsesc locuri de muncă în sectorul privat, pot fi păguboase întrucât ele reprezintă o „estompare a liniei între interesele publice şi interesul privat”, a declarat Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, scrie dpa.
Ar trebui să existe o mai bună conștientizare a impresiei pe care administrația UE o produce asupra publicului atunci când persoanele cu expertiză în domeniul reglementării se mută în sectorul privat, unde cunoștințele și rețelele lor pot avea valoare comercială sau altele semnificative. Această înțelegere nu există încă”, a spus Emily O’Reilly.
Urmăriți după mandat
După ce îşi încheie mandatele, foştii comisari europeni sunt supuşi unei perioade de doi ani de analiză atentă din punct de vedere profesional, în care nu au voie să exercite presiuni asupra Comisiei în legătură cu orice chestiune legată de fostul lor portofoliu.
De exemplu, fostul şef la Agenţiei Europene de Apărare (EDA) Jorge Domecq a fost angajat anul trecut de grupul Airbus fără a avea aprobarea EDA, ceea ce agenţia europeană a considerat că este o încălcare a reglementărilor sale privind personalul.
În 2019, fostul comisar european Günther Oettinger s-a angajat la compania de consultanţă Kekst CNC, al cărei cel mai mare client din UE este o companie din domeniul tutunului. Comisia Europeană a fost de acord cu această mutare.