AcasăȘTIRI EXTERNECutremur la Amazon. Cel mai mare plan de concedieri al grupului

Cutremur la Amazon. Cel mai mare plan de concedieri al grupului

Cutremur la Amazon. Cel mai mare plan de concedieri al grupului / Foto: printscreen

Amazon va desființa „peste 18.000 de locuri de muncă”, inclusiv unele din Europa. Acest plan de disponibilizări este cel mai masiv din istoria grupului.

Sectorul tehnologic din SUA se scufundă și mai mult în criză. Gigantul comerțului cu amănuntul online Amazon a anunțat miercuri seară că va desființa „puțin peste 18.000 de locuri de muncă”, inclusiv în Europa.

Angajații, doar cifre pe hârtie

Într-un mesaj publicat pe site-ul grupului, directorul general Andy Jassy a precizat că Amazon, care anunțase deja în noiembrie circa 10.000 de reduceri de locuri de muncă, și-a revizuit în creștere estimările.

Executivul, care spune că a decis să anunțe „această veste rapid” pentru că a fost „scăpată” de un angajat, menționează că angajații afectați  vor fi contactați de companie pe 18 ianuarie.

„Revizuirea planificării noastre anuale (….) a fost mai dificilă în acest an, având în vedere incertitudinea economică și faptul că am făcut multe angajări în ultimii ani”, spune Amazon.

Grupul a recrutat masiv în timpul pandemiei Covid-19 pentru a face față exploziei cererii, dublându-și forța de muncă la nivel mondial între începutul anului 2020 și începutul anului 2022. La sfârșitul lunii septembrie avea 1,54 milioane de angajați la nivel mondial, fără a include lucrătorii sezonieri, informează 20 Minutes.

Reducerile de locuri de muncă sunt cele mai mari dintre cele anunțate recent în sectorul tehnologic din SUA. Este, de asemenea, cea mai masivă reducere de personal din istoria companiei din Seattle. Amazon și-a văzut profitul net scăzând cu 9% față de anul trecut în al treilea trimestru.

Iar pentru ultimul trimestru, compania anticipa în noiembrie o creștere anemică după standardele sale, între 2% și 8% în ritm anual, și un profit operațional cuprins între 0 și 4 miliarde de dolari, față de 3,5 pentru aceeași perioadă din 2021. Grupul urmează să își anunțe rezultatele anuale la 1 februarie.

O tendință similară la Meta, Twitter și Snapchat

În sectorul tehnologic, marile platforme cu modele de afaceri bazate pe publicitate se confruntă cu reduceri bugetare din partea agenților de publicitate din cauza inflației și a creșterii ratelor dobânzilor.

Compania mamă a Facebook, Meta, a anunțat în noiembrie că va suprima 11.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 13% din forța sa de muncă. La sfârșitul lunii august, Snapchat a redus aproximativ 20% din forța sa de muncă, adică peste 1.200 de angajați. Twitter, care a fost cumpărat de Elon Musk, a concediat aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajați.

Ultima pe listă a fost Salesforce, o companie IT specializată în soluții de afaceri și de cloud computing, care a anunțat miercuri că reduce aproximativ 10% din forța sa de muncă, adică puțin sub 8.000 de posturi.

author avatar
Tudor Borcea