AcasăȘTIRI EXTERNECutremur în politica SUA. Foști republicani și democrați înființează un al treilea...

Cutremur în politica SUA. Foști republicani și democrați înființează un al treilea partid național

Cutremur în politica SUA. Foști republicani și democrați înființează un al treilea partid național / Foto: printscreen

Zeci de foști oficiali republicani și democrați vor anunța, joi, un nou al treilea partid politic național pentru a se adresa milioanelor de alegători care se declară nemulțumiți de sistemul bipartid din SUA.

Noul partid, numit Forward, va fi co-prezidat inițial de fostul candidat prezidențial democrat Andrew Yang și Christine Todd Whitman, fost guvernator republican al statului New Jersey, în speranța de a deveni o alternativă viabilă la partidele republican și democrat care domină politica americană, au declarat  membrii fondatori.

„Un al treilea partid național, viabil și credibil”

Liderii partidului vor organiza o serie de evenimente în mai multe de orașe în această toamnă pentru a-și prezenta platforma și a atrage sprijin, vor găzdui o lansare oficială la Houston pe 24 septembrie și prima convenție națională într-un oraș important din SUA în vara anului viitor.

Noul partid este format prin fuziunea, joi, a trei grupuri politice care s-au format recent ca reacție la sistemul politic american din ce în ce mai polarizat și blocat și în condițiile în care sondajele arată că două treimi dintre americani sunt în favoarea unui al treilea partid, un număr record.

Fuziunea implică Mișcarea Renew America, formată în 2021 de zeci de foști oficiali din administrațiile republicane ale lui Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush și Trump, Partidul Forward, fondat de Yang, care a părăsit Partidul Democrat în 2021 și a devenit independent, și Mișcarea Serve America, un grup de democrați, republicani și independenți fondat de fostul congresman republican David Jolly, informează The Nation.

Liderii noului partid au declarat pentru Reuters că se află în discuții cu „mai mulți” actuali membri republicani și democrați ai Congresului pentru a dezerta la Forward, dar au refuzat să ofere un număr exact sau nume.

Nu este clar cum ar putea avea noul partid Forward un impact asupra perspectivelor electorale ale oricăruia dintre partide, într-o țară atât de polarizată. Analiștii sunt sceptici în privința reușitei sale.

Forward își propune să obțină înregistrarea partidului și accesul la vot în 30 de state până la sfârșitul anului 2023 și în toate cele 50 de state până la sfârșitul anului 2024, la timp pentru alegerile prezidențiale și legislative din 2024. Își propune să prezinte candidați pentru cursele locale, cum ar fi consiliile școlare și consiliile municipale, în parlamentele statelor, în Congresul SUA și până la nivel prezidențial.

Într-un interviu, Yang a declarat că partidul va începe cu un buget existent de aproximativ 5 milioane de dolari, că are donatori pregătiți și că numărul membrilor de bază dintre cele trei grupuri fuzionate se ridică la sute de mii. Obiectivul este de a strânge 50 de milioane de dolari în următoarele 18 luni. „Începem într-o poziție financiară foarte puternică. Sprijinul financiar nu va fi o problemă”, a declarat Yang.

O altă persoană implicată în crearea Forward, Miles Taylor – fost oficial pentru Securitate Internă în administrația fostului președinte republican Donald Trump – a declarat că ideea a fost de a oferi alegătorilor „un al treilea partid național, viabil și credibil”.

Analist: „Am mai văzut acest film”

Taylor a spus că platforma esențială a partidului este simplă: găsirea unor soluții politice practice care nu au rădăcini în ideologiile extremiste de stânga sau de dreapta.

Taylor a recunoscut că terții au eșuat în trecut, dar a spus: „Fundamentele s-au schimbat. Când au apărut alte mișcări ale terților în trecut, în mare parte a fost în interiorul unui sistem în care poporul american nu cerea o alternativă. Diferența aici este că vedem un număr istoric de americani care spun că își doresc una”.

Stu Rothenberg, un veteran analist politic non-partizan, a declarat: „Am mai văzut acest film. Este ușor să vorbești despre înființarea unui al treilea partid, dar aproape imposibil să faci acest lucru. Cele două partide politice majore pornesc cu avantaje uriașe, inclusiv cincizeci de partide statale construite de-a lungul deceniilor”.

 

author avatar
Tudor Borcea