AcasăȘTIRI EXTERNECutremur în armata SUA. General anchetat de FBI /Lobby secret pentru Qatar...

Cutremur în armata SUA. General anchetat de FBI /Lobby secret pentru Qatar și influența petromonarhiilor asupra Washingtonului

Cutremur în armata SUA. General anchetat pentru lobby secret pentru Qatar / Influența petromonarhiilor asupra Washingtonului

FBI a confiscat datele electronice ale unui general (r) american cu patru stele, despre care autoritățile spun că a făcut declarații false și a ascuns documente „incriminatorii” cu privire la rolul său într-o campanie ilegală de lobby în străinătate în numele Qatar, țară bogată din Golful Persic.

Noile documente obținute marți de la o instanță federală au prezentat un potențial caz penal împotriva fostului general de pușcași marini John R. Allen, care a condus forțele americane și NATO în Afganistan înainte de a fi numit, în 2017, la conducerea influentului think tank Brookings Institution.

Afaceri de milioane de dolari cu guvernul din Qatar

Aceasta face parte dintr-o investigație în curs de extindere care îi vizează pe Richard G. Olson, fost ambasador în Emiratele Arabe Unite și Pakistan, care a pledat vinovat la acuzații federale săptămâna trecută, și pe Imaad Zuberi, un donator politic prolific care execută în prezent o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru corupție. Mai mulți membri ai Congresului au fost intervievați în cadrul anchetei.

Documentele depuse în instanță detaliază eforturile din culise ale lui Allen de a ajuta Qatarul să influențeze politica americană în 2017, când a izbucnit o criză diplomatică între monarhia bogată în gaze din Golful Persic și vecinii săi.

„Există dovezi substanțiale că aceste încălcări ale FARA au fost intenționate”, a scris agentul FBI Babak Adib într-o cerere de mandat de percheziție, referindu-se la Legea privind înregistrarea agenților străini ( Foreign Agents Registration Act).

De asemenea, Adib a scris că Allen a prezentat în mod eronat rolul său în campania de lobby în fața oficialilor americani și nu a dezvăluit „faptul că în același timp urmărea afaceri de milioane de dolari cu guvernul din Qatar”, scrie Associated Press (AP).

FBI spune că Allen a oferit o „versiune falsă a evenimentelor” despre activitatea sa pentru Qatar în timpul unui interviu din 2020 cu oficiali de aplicare a legii și nu a prezentat mesaje de e-mail relevante ca răspuns la o citație anterioară a marelui juriu.

Cererea de mandat de percheziție de 77 de pagini pare să fi fost depusă din greșeală și a fost retrasă marți de pe rol după ce AP a contactat autoritățile federale cu privire la conținutul acesteia.

Allen a refuzat să comenteze cu privire la noile înregistrări. El a negat anterior că a lucrat vreodată ca agent al Qatarului și a declarat că eforturile sale privind Qatar în 2017 au fost motivate pentru a preveni izbucnirea unui război în Golf care ar fi pus în pericol trupele americane. Purtătorul de cuvânt al lui Allen, Beau Phillips, a declarat săptămâna trecută pentru AP că Allen „a cooperat în mod voluntar cu ancheta guvernului în această chestiune”.

Blocada și Golf și influențarea răspunsului SUA

Allen, care a fost senior fellow la Brookings Institution înainte de a deveni președinte, a folosit contul său oficial de e-mail de la acest think tank pentru unele dintre comunicările sale legate de Qatar, se arată în declarația sub jurământ. Brookings nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Qatar a fost mult timp unul dintre cei mai mari susținători financiari ai Brookings, deși instituția afirmă că a încetat recent să mai primească fonduri din Qatar.

Richard G. Olson lucra cu Imaad Zuberi la o altă chestiune care implica Qatarul, la mijlocul anului 2017, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alte țări din Golf au anunțat o blocadă a Qatarului din cauza presupuselor sale legături cu grupuri teroriste și a altor probleme. La scurt timp după anunțarea blocadei, președintele de atunci, Donald Trump, a părut să se poziționeze împotriva Qatarului.

Documentele judiciare spun că Allen a jucat un rol important în schimbarea răspunsului SUA. Mai exact, autoritățile spun că Allen a făcut presiuni asupra consilierului pentru securitate națională de atunci, H.R. McMaster, pentru ca administrația Trump să adopte un ton mai favorabil Qatarului.

Într-un e-mail către McMaster, Allen a spus că cei din Qatar doreau ca Casa Albă sau Departamentul de Stat să emită o declarație cu un limbaj care să solicite tuturor părților implicate în criza diplomatică din Golf să „acționeze cu reținere”.

Operațiuni „albe”, operațiuni „negre”

Oficialii federali de aplicare a legii spun că secretarul de stat de la acea vreme, Rex Tillerson, a făcut exact acest lucru două zile mai târziu, emițând o declarație în care a cerut celorlalte țări din Golf să „ușureze blocada împotriva Qatarului” și a cerut „să nu existe o nouă escaladare din partea părților din regiune”.

Ambasada Qatarului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. În cadrul campaniei de lobby, potrivit autorităților federale de aplicare a legii, Olson și Allen au călătorit în Qatar pentru a se întâlni cu emirul conducător al țării și cu alți oficiali de rang înalt.

În cadrul întâlnirii, Allen a oferit sfaturi despre cum să influențeze politica americană și a spus că Qatarul ar trebui să „folosească întregul spectru” de operațiuni de informare, inclusiv operațiuni „în alb și negru”, se arată în declarația sub jurământ.

Operațiunile „negre” sunt de obicei secrete și uneori ilegale. Qatarul a fost acuzat că a orchestrat operațiuni de piraterie informatică împotriva criticilor și rivalilor săi în timpul crizei diplomatice, inclusiv una care a vizat un ambasador al Emiratelor Arabe Unite. Qatar a negat orice abatere.

„Onorarii de conferință”

Înainte de a pleca la Doha, Allen a vrut să „aibă o discuție” cu Olson și Zuberi despre remunerația sa, se arată în declarația sub jurământ. Allen a sugerat într-un e-mail să fie plătit cu 20.000 de dolari ca „onorariu de conferință” pentru călătoria de weekend – chiar dacă nu a ținut un discurs – și apoi, mai târziu, „să se stabilească un aranjament mai complet pentru o relație pe termen mai lung”, se arată în declarația sub jurământ.

Zuberi a plătit biletul de avion la clasa întâi al lui Allen până în Qatar, se arată în declarația sub jurământ, dar nu există nicio indicație că onorariul de conferențiar a fost plătit. Purtătorul de cuvânt al lui Allen a declarat anterior că generalului nu i s-a plătit niciodată un onorariu. Nu este clar de ce. Unii dintre foștii asociați de afaceri ai lui Zuberi l-au acuzat pe acesta că nu și-a onorat angajamentele financiare.

Allen a avut și alte stimulente financiare pentru a-i ajuta pe cei din Qatar și pentru a menține legături puternice cu liderii săi de top, a declarat FBI. „În același timp în care făcea lobby pe lângă oficiali guvernamentali americani în numele Qatarului, Allen a urmărit cel puțin o afacere de milioane de dolari cu guvernul qatarez în numele unei companii în al cărei consiliu de administrație a făcut parte”.

După ce s-au întors din călătoria lor în Qatar, Allen și Olson au făcut lobby pe lângă membri ai Congresului, în special pe lângă cei care au susținut o rezoluție a Camerei Reprezentanților care lega Qatar de finanțarea terorismului, a declarat FBI.

Printre aceștia s-a numărat și reprezentantul Ted Lieu, un democrat californian, care a declarat reprezentanților forțelor de ordine că nu-și amintește exact ce a spus Allen, dar că impresia sa a fost că acesta se afla acolo „pentru a-i susține pe oficialii din Qatar și poziția lor”.

author avatar
Tudor Borcea