AcasăȘTIRI EXTERNECutremur devastator în Turcia. Oamenii prinși sub dărâmături strigă după ajutor: „Măcar...

Cutremur devastator în Turcia. Oamenii prinși sub dărâmături strigă după ajutor: „Măcar să murim împreună, în același loc”

turciaOtomanii fără milă! Zeci de turci arestați pentru că au jefuit victime ale cutremurului

Peste 500 de persoane au fost ucise și alte 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, după un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei luni dimineața, potrivit CNN.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt cumplite. Un bărbat a declarat pentru BBC că a fost convins că el și familia lui vor muri în timp ce blocul în care locuiesc la etajul 5 în Adana, sudul Turciei, era zguduit de cutremur.

Supraviețuitorii sunt în stare de șoc

Și-a strigat rudele să vină toți împreună, măcar „să moară în același loc”. „Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut”, a spus Nilüfer Aslan. El a povestit că și-a strigat rudele care erau în alte camere: „[Le-am spus] „Este cutremur, măcar să murim împreună în același loc”… A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte”.

Când cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară – „Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci” – și a constatat că patru clădiri din jurul lui s-au prăbușit.

Özgül Konakçı, în vârstă de 25 de ani care locuiește în Malatya, a supraviețuit cutremurului, dar a spus că este îngrijorat de replicile seismului și de vremea rece. „Eforturile de căutare și salvare continuă. Este foarte frig și ninge. Toată lumea este pe străzi, oamenii sunt confuzi cu privire la ce să facă. Chiar în fața ochilor noștri, ferestrele unei clădiri s-au spart în timpul replicilor seismului”, a declarat femeia pentru BBC.

Ea și fratele ei dormeau pe canapea când a avut loc cutremurul. „Ne-am uitat unul la altul și am spus: „Cutremur?” M-am uitat la lampă, părea că urma să se prăbușească. L-am luat pe nepotul meu de trei ani și am fugit afară”, a povestit ea. Clădirea a fost avariată, a spus femeia. Dar în apropiere, cinci alte imobile s-au prăbușit. Ea a adăugat că traficul în oraș este aglomerat, deoarece oamenii erau disperați să se îndepărteze de clădiri pe fondul temerilor de replici.

Oamenii, surprinși de cutremur în timp ce dormeau

Eyad Kourdi, care locuiește în orașul Gaziantep din sudul Turciei, era la părinți când s-a produs cutremurul și a declarat că „s-a simțit ca și cum nu se va termina niciodată”. Când mișcarea s-a oprit, Kourdi și părinții săi au ieșit din casă încă îmbrăcați în pijama, a spus el. Au stat afară în zăpadă timp de jumătate de oră până când să se poată întoarce în clădire să ia haine și cizme.

Pagubele provocate de cutremur s-au concentrat asupra sudului Turciei și Siriei, dar au fost resimțite și în apropierea Libanului, Gaza și Cipru. „Scrieam ceva și dintr-o dată întreaga clădire a început să tremure și da, nu prea știam ce să simt”, a declarat pentru BBC Mohamad El Chamaa, un student din capitala libaneză Beirut. „Eram chiar lângă fereastră, așa că mi-a fost teamă că s-ar putea sparge. A durat patru-cinci minute și a fost destul de îngrozitor. A fost uluitor”, a spus el.

 

author avatar
Andreea Vlad
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger