AcasăȘTIRI EXTERNEUPDATE Cutremur devastator în Turcia - 7.8 pe Richter. Peste 600 de...

UPDATE Cutremur devastator în Turcia – 7.8 pe Richter. Peste 600 de morți, clădiri prăbușite, mii de oameni răniți FOTO&VIDEO

cutremurCutremur devastator în Turcia - 7.8 pe Richter. Aproape 200 de morți, clădiri prăbușite, sute de oameni prinși sub dărâmături FOTO&VIDEO

Catastrofă de proporții în Turcia și Siria. Un cutremur devastator de 7.8 pe Richter a ucis aproape 200 de persoane în ambele țări și a rănit alte câteva sute pe o rază de 90 de kilometri, potrivit CNN.

UPDATE 11.30. Numărul morților în urma cutremurului din sudul Turciei depășește 600.

UPDATE 9.30. Peste 500 de persoane au murit după ce un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit luni dimineața sudul Turciei. Cel puțin 284 de persoane au murit și peste 2.300 au fost rănite în Turcia, potrivit vicepreședintelui țării Fuat Oktay. În Siria, cel puțin 237 de persoane au fost ucise și 639 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Numărul total de morți în Turcia și Siria este acum de cel puțin 521.

UPDATE 9.00. Peste 300 de persoane au fost ucise și alte aproape 2.000 au fost rănite în Turcia și Siria, după un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei luni dimineața.

Cel puțin 76 de persoane au murit în Turcia și peste 440 au fost rănite, după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sud-estul țării, în noaptea de duminică spre luni, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor, citată de CNN.

Cutremurul a avut loc în sudul Turciei, aproape de graniţa cu Siria

Seismul a ucis alte 42 de persoane în Siria vecină și aproximativ 200 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății.

Seismul s-a produs în Turcia, la o adâncime de 7 kilometri şi la o distanţă de aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, foarte aproape de graniţa cu Siria.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-au simțit tremurări în toată regiunea, până în Israel, Liban și Cipru. Zece minute mai târziu, seismul a fost urmat de altă replică, de 6.4 pe Richter.

Seismul a fost simțit în Liban și Cipru.

Autoritățile au declara cel mai înalt nivel de urgență

Autoritățile turce au declarat cel mai înalt nivel de urgență, toate serviciile de salvare și prima intervenție mobilizându-se pentru a ajuta provinciile afectate.

Este unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate în ultimii 100 de ani în Turcia. Autoritățile sunt în alertă maximă. Președintele Tayyip ERdogan a cerut forțelor de ordine să intervină cât mai repede. Și în Siria, bilanțul este devastator, iar oficialii cer ajutorul Crucii Roșii.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii sau ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine. Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit și în Siria. Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib.

author avatar
Andreea Vlad