AcasăȘTIRI EXTERNECursa pentru Downing Street începe în Marea Britanie. Rishi Sunak, calificat, Boris...

Cursa pentru Downing Street începe în Marea Britanie. Rishi Sunak, calificat, Boris Johnson în blocstarturi

Cursa pentru Downing Street începe în Marea Britanie. Rishi Sunak, calificat, Boris Johnson în blocstarturi / Foto: Facebook

Rishi Sunak, fostul ministru britanic de Finanțe, a fost primul care a depășit vineri seară pragul de 100 de nominalizări pentru a concura pentru conducerea Partidului Conservator și la șefia guvernului, după demisia premierului Liz Truss.

În urma demisiei premierului Liz Truss, după doar 44 de zile de mandat, trei nume au apărut pentru cursa în cadrul partidului de dreapta: actualul ministru pentru relația cu Parlamentul, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, care a pierdut în fața lui Liz Truss la începutul lunii septembrie, și fostul premier Boris Johnson.

Revanșa lui Sunak

Potrivit site-ului Guido Fawkes, care urmărește îndeaproape cursa, Rishi Sunak avea vineri seara 103 de nominalizări, în fața lui Boris Johnson (68) și Penny Mordaunt (25). Nici Sunak, nici  Johnson nu și-au confirmat încă candidatura.

Ulterior, parlamentarii vor trebui fie să cadă de acord asupra a două nume, pe care cei 170.000 de membri ai partidului vor trebui să le voteze online până la 28 octombrie, fie asupra unei singure persoane care ar urma să intre imediat în sediul din 10 Downing Street, scrie Le Journal de Montreal.

Dacă până luni după-amiază, Boris Johnson și Penny Mordaunt nu reușesc să atingă pragul de 100 de susținători (din 357 de parlamentari), Rishi Sunak va deveni automat liderul partidului conservator și prim-ministru.

Penny Mordaunt a fost prima care și-a anunțat vineri candidatura pentru a-i succeda lui Liz Truss, lansând cursa pentru Downing Street pentru care crește ipoteza, până acum inimaginabilă, a unei reveniri a lui Boris Johnson.

„Candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator și prim-ministrul vostru, pentru a ne uni țara, a ne respecta angajamentele și a câștiga următoarele alegeri generale”, a scris Penny Mordaunt, în vârstă de 49 de ani, pe Twitter, punând pe primul loc „interesul national”. Fost ministru al Apărării, carismatică, ea a creat o surpriză vara trecută, ocupând locul al treilea în campania care a urmat demisiei lui Boris Johnson.

Întoarcerea lui Johnson?

În această săptămână politică agitată, Johnson pare să se poziționeze: la trei luni după ce și-a dat demisia din cauza unei succesiuni de scandaluri, candidatura sa prinde contur – și stârnește o opoziție acerbă în rândul unora – pe măsură ce deputații dezvăluie pe cine vor susține.

Boris Johnson se află în vacanță în Caraibe, dar, potrivit unui aliat din parlament, James Duddridge, „se va întoarce cu avionul”. „A spus: «O vom face, sunt pregătit»”, potrivit deputatului, care a discutat cu el pe WhatsApp.

author avatar
Tudor Borcea