Cauta

Cum vrea UE să scape de energia rusă: mai puțin aer condiționat și mersul pe jos

Ajustați temperatura aparatului de aer condiționat,  setările boilerului, conduceți mai rar, mergeți mai mult pe jos și înlocuiți zborurile pe distanțe scurte cu trenul. Sunt recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) pentru consumatorii din UE care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile.

Explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins dezbaterea economisirii energiei pe agenda politică, notează Reuters.

Într-un ghid lansat joi împreună cu Comisia Europeană, AIE, cu sediul la Paris, le recomandă europenilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil, să folosească la comun mașinile, să evite să conducă duminica în marile orașe și să folosească bicicleta, transportul public sau să meargă mai mult pe jos.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire, în timp ce reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite “economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii ruși până în 2027, dar, pe termen scurt, rămâne dependentă de Moscova pentru 26% din importurile de petrol și 40% din cele de gaze.

Italia a anunțat miercuri că va impune limite de temperatură pentru aerul condiționat în clădirile publice, dar până acum puține țări au cerut cetățenilor să folosească mai puțină energie.

Ultimele stiri

  • Ce se întâmplă cu Joe Biden? Imaginile cu președintele SUA care au iscat nedumerire pe Internet – VIDEO
  • Culoar de zbor liber către SUA! Se decolează din România direct către America, prima dată după 20 de ani. Cât durează călătoria
  • Germania vrea cu orice preț război cu Rusia! Îndemnul către populație care i-a șocat pe nemți: „Doamne!”
  • Scandalul cu Florian Coldea a scos la suprafaţă pensia pe care o primeşte un fost general SRI
  • Cine este rivalul lui Klaus Iohannis pentru funcția de comisar pentru Apărare în cadrul Comisiei Europene
  • Nou termen în dosarul accidentului de la 2 Mai. Instanța analizează cererea de schimbare a încadrării juridice/Vlad Pascu ar urma să fie prezent în sală
  • Comunicat de presă CLOUDSYS TELECOM S.R.L.
  • S-au ascos armele în campania electorală. La propriu! A tras cu pistolul lângă Bucureşti
  • Alertă la o clinică de pediatrie din Cluj-Napoca, în urma izbucnirii unui incendiu. Zeci de copii și părinți, evacuați
  • Emmanuel Macron, hotărât să-l enerveze pe Vladimir Putin! Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage şi îi va instrui piloţii
  • Exit mobile version