AcasăȘTIRI EXTERNECum vrea să profite Xi Jinping de ruptura UE - SUA. Se...

Cum vrea să profite Xi Jinping de ruptura UE – SUA. Se pregăteşte o Nouă Ordine Mondială?

Cum vrea să profite Xi Jinping de ruptura UE - SUA. Se pregăteşte o Nouă Ordine Mondială?

Xi Jinping a propus Uniunii Europene să-și mențină investițiile în China, în contextul temerilor europene tot mai serioase că SUA devin un rival comercial mai ostil Bruxelles-ului.

China se așteaptă ca UE să împărtășească oportunitățile de piață de mare dimensiune ale Chinei”, a declarat președintele Xi într-o întâlnire cu omologul său din Consiliul European, Charles Michel, la Beijing.

A asigurat Europa că „nu există conflicte strategice”

Liderul de la Beijing a dat asigurări că „nu există conflicte strategice” între China şi Uniunea Europeană şi că ambele părţi trebuie să-şi consolideze comunicarea şi să se coordoneze mai bine în sfera macroeconomică.

Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială”, i-a transmis Xi lui Charles Michel în timpul întâlnirii care a avut loc între cei doi înalţi oficiali la Beijing.

O mână spală pe alta

Insistenţele lui Xi de a menține fluxul de numerar european vin pe măsură ce resentimentul UE crește față de Legea de reducere a inflației (IRA) a președintelui american Joe Biden.

„Cheia este să respectăm preocupările şi interesele celuilalt, în special în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială, de a nu ne amesteca în afacerile interne ale celeilalte părţi”, a afirmat Xi, dând asigurări că Beijingul este pregătit să menţină Dialogul China-UE privind drepturile omului „pe baza egalităţii şi a respectului reciproc”.

„Partea europeană este dispusă să continue să impulsioneze procesul pentru a ajunge la un acord de investiţii între ambele părţi”, a spus Michel, citat de MAE chinez.

În ceea ce priveşte dialogul China-UE privind drepturile omului, Michel a evidenţiat că va crea ocazia de a vorbi despre „situaţia minorităţilor şi a cazurilor individuale”.

author avatar
Andrei Ștefan