AcasăȘTIRI EXTERNECum vrea Marea Britanie să destrame „Londongradul”

Cum vrea Marea Britanie să destrame „Londongradul”

Refugiu de aur pentru mulți oligarhi ruși, Londra deține o pârghie care ar lovi puternic în anturajul lui Vladimir Putin.  Dar rămân îndoieli cu privire la eficacitatea sancțiunilor anunțate de Regatul Unit în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

După o primă salvă de măsuri considerate prea timide, premierul Boris Johnson  a anunțat înghețarea activelor marilor bănci rusești, precum și pentru 100 de persoane și entități care „suțin mașina de război a lui Putin”.

Parlamentul va analiza marți o lege care are ca scop interzicerea companiilor ruse să strângă bani de pe piețele londoneze și Rusiei să obțină datorii suverane.

Imediat ce această nouă serie de sancțiuni a fost anunțată, liderul opoziției Keir Starmer a cerut mai multe. Pe lângă o excludere a Rusiei din rețeaua Swift, laburistul a susținut la BBC o mai mare transparență pentru a „sparge companiile pe care le avem aici în Regatul Unit și care oferă sprijin financiar lui Putin”.

Prezența la Londra a unor mari averi apropiate lui Vladimir Putin a fost deja subiect de controverse în trecut. Potrivit datelor privind terenurile britanice publicate în august anul trecut, în Regatul Unit există 1.127 de proprietăți a căror adresă principală de corespondent este situată în Rusia. Numărul lor a explodat din 2010, când erau doar 86.

Și din nou, acesta ar fi doar vârful aisbergului, știind că un număr mare de proprietăți sunt deținute de companii opace. Potrivit ONG-ului Transparency International, aproape 85.000 de proprietăți sunt atașate unor entități „offshore”, adesea situate în teritorii de peste mări sau dependențe ale Coroanei.

Astăzi, gradul de integrare a acestor averi în establishmentul londonez este greu de descifrat.

Oligarhii finanțează școli de elită din Londra trimițându-și copiii acolo, fac donații partidelor politice , caselor de avocatură, agenților imobiliari și consilierilor de comunicare, așa cum se subliniază în raportul parlamentar din 2020 al Comisiei de informare. Ca să nu mai vorbim de numărul membrilor Camerei Lorzilor care au interese economice în Rusia.

Autorii acestui raport erau sceptici cu privire la eficacitatea eventualelor sancțiuni împotriva Rusiei: „Gradul de integrare a afacerilor oligarhilor – în special la Londra –   înseamnă că orice măsură luată de guvern  ar limita anumite pagube, dar rețeaua va rămâne neatinsă”.

Transparency International estimează la 1,5 miliarde de lire (1,8 miliarde de euro) valoarea bunurilor imobiliare deţinute în Marea Britanie de cetăţeni ruşi acuzaţi de corupţie sau având legături cu Kremlinul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
969 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger