AcasăȘTIRI EXTERNECum vrea Italia să-şi asigure ţiţeiul rusesc. Ce gânduri are cu rafinăria...

Cum vrea Italia să-şi asigure ţiţeiul rusesc. Ce gânduri are cu rafinăria Lukoil

Cum vrea Italia să-şi asigure ţiţeiul rusesc. Ce gânduri are cu rafinăria Lukoil

Guvernul de la Roma a căutat soluţii prin care să-şi asigure în continuare ţiţeiul rusesc, în contexul sancţiunile impuse de Occident importurilor de la Moscova.

La sfârşitul lunii mai, liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargo gradual, cu unele scutiri, asupra ţiţeiului rusesc, iar interzicerea importurilor pe mare ar putea afecta grav rafinăria.

Vor naţionaliza LukOil Italia?

Ministrul italian al tranziției ecologice a declarat că naționalizarea se numără printre opțiunile pentru rafinăria italiană a Lukoil (LKOH.MM), situată în insula Sicilia.

„Sunt mai multe opţiuni în studiu, una este ceva de genul naţionalizării… alta este să intervină un cumpărător extern, de exemplu”, a declarat ministrul Roberto Cingolani, la un eveniment organizat de ziarul Il Foglio, fără a detalia cine ar putea fi acest cumpărător.

Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea italiană de rafinare. Are aproximativ 1.000 de muncitori şi obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul venind de pe pieţele internaţionale.

De la invazia Rusiei în Ucraina, însă, a fost nevoită să se aprovizioneze aproape în totalitate cu țiței de la Lukoil, deoarece băncile internaționale nu îi mai acordă credite.

author avatar
Andrei Ștefan