AcasăȘTIRI EXTERNECum vine asta? Poluanta Chină, lider mondial în energie regenerabilă

Cum vine asta? Poluanta Chină, lider mondial în energie regenerabilă

Gigantul asiatic, cu populația sa uriașă (1,4 miliarde) și statutul său de țară producătoare cu multe fabrici, este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.

China își consolidează poziția de lider global în domeniul energiilor regenerabile, construind în prezent de două ori mai multe capacități eoliene și solare decât restul lumii.

Gigantul asiatic, cu populația sa uriașă (1,4 miliarde) și statutul său de țară producătoare cu multe fabrici, este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, despre care oamenii de știință cred că accelerează schimbările climatice, notează AFP. China s-a angajat să își stabilizeze sau să își reducă emisiile până în 2030 și să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Ca urmare, își extinde semnificativ capacitatea de energie regenerabilă: în prezent, construiește 180 gigawați (GW) suplimentari de energie solară și 159 GW de energie eoliană, conform raportului publicat joi de Global Energy Monitor (GEM), cu sediul în SUA. Totalul de  339 GW „reprezintă 64% din energia solară și eoliană” care este „în prezent în construcție” pe planetă, de două ori mai mult decât restul lumii la un loc.

China este urmată de Statele Unite (40 GW), Brazilia (13 GW), Regatul Unit (10 GW) și Spania (9 GW), conform GEM, care enumeră proiectele de combustibili fosili și energie regenerabilă din întreaga lume.

Tranziția energetică, plină de contradicții

China este departe de a fi campionul ecologiei: se bazează încă foarte mult pe centralele sale electrice pe cărbune pentru a satisface cererea tot mai mare de energie. În plus, o parte din energia regenerabilă produsă în regiunile îndepărtate ale țării trebuie conectată pe termen lung  cu centrele economice dens populate din est.

Într-un raport separat, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), un institut de cercetare cu sediul în Finlanda, a afirmat că China nu a emis nicio autorizație nouă pentru oțelării pe bază de cărbune în prima jumătate a acestui an.

„Având în vedere că cererea de oțel în China atinge un vârf, există „un potențial semnificativ de eliminare treptată a producției pe bază de cărbune, reprezentând o oportunitate semnificativă de reducere a emisiilor în următorii 10 ani”.

China este unul dintre marii poluatori ai planetei, dar și un producător major de tehnologie ecologică. Nu e clar cum își va potrivi ambițiile climatice cu uriașa sa producție industrială.

Produsele Made in China au inundat piețele internaționale. Domină plasticul. Cei care susțin tranzița verde ar trebui să-și dea seama că toate aceste produse înseamnă mai multă libertate de a polua. Tranziția energetică e plină de contradicții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor