AcasăȘTIRI EXTERNECum va răspunde Bruxelles-ul la protecționismul american și la o Chină agresivă?

Cum va răspunde Bruxelles-ul la protecționismul american și la o Chină agresivă?

UE va trebui să-și consolideze instrumentele de apărare comercială și măsurile de securitate economică

UE încearcă să facă față securității economice, cu o strategie conturată în fața Statelor Unite unilateraliste și Chinei mai coercitive.

Cauza imediată a fost faptul că Washingtonul a făcut presiuni asupra Olandei pentru a restricționa vânzările de tehnologie high-end de fabricare a cipurilor către China.

Teama de represalii din partea Beijingului a convins Haga să favorizeze apărarea colectivă. De asemenea, țările baltice și nordice au luptat mult timp împotriva unui impuls francez către o protecție mai mare. Dar alianța lor a fost extrem de slăbită atunci când cel mai mare membru al acesteia, Regatul Unit, a părăsit blocul european în 2020.

Strategia actuală are trei piloni – înăsprirea controalelor existente asupra investițiilor primite, trecerea deciziilor privind controlul exporturilor de la guvernele naționale la un sistem la nivelul UE și, cel mai controversat, reglementarea investițiilor în exterior.

Firmele cu capital de risc nu ar trebui să finanțeze companii chineze pentru a dezvolta inteligență artificială, tehnologie de tip armament și altele asemenea, iar producătorii nu ar trebui să poată ocoli controalele la export prin fabricarea acelorași componente în China.

 

Comisia Europeană s-a angajat să prezinte până la sfârșitul lunii o listă scurtă de tehnologii sensibile care ar putea face obiectul controalelor la export la nivelul UE.

Până la sfârșitul anului, se așteaptă o propunere de înăsprire a controlului investițiilor străine. În prezent, majoritatea țărilor dispun de un anumit tip de sistem național și probabil că vor trebui să se adreseze Bruxelles-ului, care poate recomanda, dar nu poate forța o respingere.

Săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron s-a adresat ambasadorilor Franței și s-a revoltat împotriva tarifelor de import impuse de Beijing pentru vehiculele electrice.

Liderul de la Elysee o spune bine: „Nu vreau o Franță și o Europă în care să putem cumpăra doar tehnologii care sunt construite fie în China, fie în Statele Unite.”

Dar companiile se feresc să se plângă de comportamentul chinez de teama unor represalii. Bruxelles-ul s-a plâns cu voce tare de excluderea din China a dispozitivelor medicale fabricate în Europa, pe motiv că  nu respectă standardele Beijingului. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la bariere din partea UE în calea importurilor chinezești de bunuri similare.

Comisarul Valdis Dombrovskis va vizita luna aceasta Beijingul pentru cel mai recent dialog economic și comercial la nivel înalt, în speranța de a face progrese în aceste chestiuni.

UE va trebui să-și consolideze instrumentele de apărare comercială și măsurile de securitate economică. Și cât mai rapid.

author avatar
Radu Jacotă Redactor