AcasăȘTIRI EXTERNECum va fi Europa afectată după escaladarea conflictului Israel - Iran. Mircea...

Cum va fi Europa afectată după escaladarea conflictului Israel – Iran. Mircea Geoană, veşti în Italia

Mircea Geoană a oferit un interviu cotidianului italian LaStampa și a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu şi despre războiul din Ucraina.

„Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra”, a zis Geoană.

Pericol de declanşare a celui de-Al III-lea Război Mondial?

Secretarul general adjunct al NATO a a vorbit despre cele mai iminente pericole.

Cred că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare.

Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina. Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze.

Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă.

Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește„, a mai zis Geoană pentru sursa amintită.

Iran şi Coreea de Nord ajută Rusia

Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare.

Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a adăugat Geoană.

author avatar
Andrei Ștefan