AcasăȘTIRI EXTERNECum te supraveghează poliția cu ajutorul aplicațiilor Waze și Starbucks

Cum te supraveghează poliția cu ajutorul aplicațiilor Waze și Starbucks

Agențiile locale din SUA de aplicare a legii, de la suburbii din sudul Californiei până la zonele rurale din Carolina de Nord, au folosit un instrument obscur de urmărire a telefoanelor mobile, uneori fără mandate de percheziție, care le-a dat puterea de a urmări luni de zile mișcările oamenilor, potrivit unor documente publice și e-mailuri interne.

Poliția a folosit instrumentul Fog Reveal pentru a căuta sute de miliarde de înregistrări plecând de la 250 de milioane de dispozitive mobile și a exploatat datele pentru a crea analize de localizare cunoscute în rândul forțelor de ordine sub numele de „modele de viață”, potrivit miilor de pagini de înregistrări despre companie, infomează AP.

Supraveghere în masă cu buget redus

Vândut de Fog Data Science LLC, cu sediul în Virginia, Fog Reveal a fost folosit cel puțin din 2018 în anchete penale, de la uciderea unei asistente medicale în Arkansas până la urmărirea mișcărilor unui potențial participant la insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Instrumentul este rareori, dacă nu chiar niciodată, menționat în dosarele instanțelor de judecată, lucru care, potrivit avocaților apărării, le îngreunează apărarea corectă a clienților lor în cazurile în care a fost folosită această tehnologie.

Compania a fost dezvoltată de doi foști oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, în timpul mandatului fostului președinte George W. Bush. Aceasta se bazează pe numere de identificare a publicității, despre care oficialii Fog spun că sunt culese din aplicații populare de telefonie mobilă, precum Waze, Starbucks și sute de altele, care direcționează reclamele în funcție de mișcările și interesele unei persoane, potrivit e-mailurilor poliției. Aceste informații sunt apoi vândute unor companii precum Fog.

„Este un fel de program de supraveghere în masă cu buget redus”, a declarat Bennett Cyphers, consilier special la Electronic Frontier Foundation (EFF), un grup de apărare a drepturilor la intimitate digitală.

Documentele și e-mailurile au fost obținute de EFF prin intermediul unor cereri în baza Freedom of Information Act. Grupul a împărtășit fișierele cu AP, care a descoperit în mod independent că Fog și-a vândut software-ul în cadrul a aproximativ 40 de contracte către aproape două duzini de agenții, potrivit GovSpend, o companie care urmărește cheltuielile guvernamentale.

Supravegherea federală a companiilor precum Fog este un peisaj juridic în continuă evoluție. Luni, Comisia Federală pentru Comerț a dat în judecată un broker de date numit Kochava care, la fel ca Fog, oferă clienților săi ID-uri publicitare despre care autoritățile spun că pot fi folosite cu ușurință pentru a afla unde locuiește un utilizator de dispozitive mobile, ceea ce încalcă normele pe care le aplică comisia. Și există proiecte de lege aflate acum în Congres care, dacă vor fi adoptate, vor reglementa această industrie.

Ceea ce distinge Fog Reveal de alte tehnologii de localizare a telefoanelor mobile utilizate de poliție este faptul că urmărește dispozitivele prin intermediul ID-urilor de publicitate, numere unice atribuite fiecărui dispozitiv. Aceste numere nu conțin numele utilizatorului telefonului, dar pot fi urmărite până la locuințe și locuri de muncă pentru a ajuta poliția să stabilească analize ale modelelor de viață.

Încalcă cel de-al Patrulea Amendament

„Capacitatea pe care o avea de a identifica orice persoană dintr-o zonă, indiferent dacă se afla în public sau acasă, mi s-a părut a fi o încălcare foarte clară a celui de-al Patrulea Amendament”, a declarat Davin Hall, fost supervizor al analizei datelor privind criminalitatea în cadrul Departamentului de Poliție din Greensboro, Carolina de Nord. „Mă simt pur și simplu furios, trădat și mințit”.

Dar agențiile de poliție federale, de stat și locale din SUA continuă să folosească Fog cu foarte puțină responsabilitate publică. Agențiile de poliție locale au fost atrase de prețul accesibil al Fog: Acesta poate începe de la 7.500 de dolari pe an. Iar unele departamente care au acordat licențe au partajat accesul cu alte agenții de aplicare a legii din proximitate, arată e-mailurile.

Departamentele de poliție apreciază, de asemenea, rapiditatea cu care pot accesa informații detaliate de localizare din Fog. Mandatele Geofence, care se bazează pe GPS și alte surse pentru a urmări un dispozitiv, sunt accesate prin obținerea unor astfel de date de la companii, precum Google sau Apple. Acest lucru presupune ca poliția să obțină un mandat și să ceară companiilor de tehnologie datele specifice pe care le doresc, ceea ce poate dura zile sau săptămâni.

author avatar
Tudor Borcea