AcasăȘTIRI EXTERNECum se va încheia războiul Rusiei cu Ucraina? 5 rezultate posibile

Cum se va încheia războiul Rusiei cu Ucraina? 5 rezultate posibile

Mulți analiști și strategii cred că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi copleșită de puterea militară a Rusiei.

Chiar și în cel mai pozitiv scenariu –  Rusia își retrage trupele și Ucraina rămâne o națiune suverană – este puțin probabil ca Europa să se întoarcă la status quo-ul de dinainte de război. CNBC analizează posibilele rezultate pentru Ucraina și ce s-ar putea întâmpla în fiecare dintre ele.

Control neregulat

Este de așteptat ca președintele rus Vladimir Putin, detestând actualul guvern pro-occidental al Ucrainei și aspirațiile de a adera la UE și NATO, să vrea să instaleze un regim pro-rus la Kiev.

Este incert cum și când (și dacă) se întâmplă acest lucru, dar scenariul de bază al Grupului Eurasia pentru următoarele trei luni este ca Rusia să obțină „control neregulat asupra estului Ucrainei, până la râul Nipru, iar un guvern fantomă susținut de Moscova să fie instalat în vestul țării, în orașul Lvov, după ce capitala Kiev va fi cucerită.

Într-un astfel de scenariu, NATO – care până acum a refuzat să intervină în conflict – va oferi „asistență militară semnificativă statului ucrainean de vest pentru a sprijini insurgența în restul țării”. Acest lucru ar putea duce la riscul unor confruntări între avioanele rusești și cele ale NATO.

Epurare și împărțire

Orice control neregulat asupra Ucrainei de către Rusia ar putea duce la un fel de împărțire a țării, în special în regiunea Donbas, unde Putin a recunoscut deja independența a două așa numite republici pro-ruse.

“Moscova a indicat că urmărește cucerirea militară completă a Ucrainei, urmată de o împărțire și o epurare masivă a populației civile.Obiectivul lui Putin este de a eradica toate vestigiile identității ucrainene, condamnând în același timp țara la un viitor sumbru,o dictatură militară blocată ferm în interiorul unui nou Imperiu Rus”, susține Taras Kuzio, analist politic la Henry Jackson Society.

Insurgența

Ucrainenii vor continua să lupte împotriva unui regim marionetă, conflictul transformându-se într-o insurgență cu încercări de răsturnare a oricărui guvern pro-rus prin orice mijloace.

Dacă Rusia va cuceri Ucraina, asta nu înseamnă că o va stăpâni. Ocupația armatei ruse va fi prelungită și costisitoare.

„Ucrainenii vor rezista mult și din greu, chiar dacă bătăliile militare formale se vor termina. Mass-media va dezvălui în continuare brutalitatea lui Putin pentru ca toată lumea să o vadă. Rusia va deveni un paria la nivel international”, spune Tim Ash,  strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management.

O insurgență ucraineană ar putea forța „un preț uman și financiar semnificativ și susținut asupra Rusiei”, deoarece aceasta ar fi forțată să-și dedice mult mai multe resurse pe o perioadă mult mai lungă de timp decât anticipase. Între timp, țările NATO „ar oferi probabil asistență defensivă sub acoperire rezistenței ucrainene”.

NATO vs Rusia

Alianța militară occidentală a refuzat în mod repetat să intervină direct în războiul Rusia-Ucraina, deoarece acest lucru ar aduce probabil un conflict direct cu Moscova, care, la rândul ei, a avertizat că orice țară care „intervine” în ceea ce își numește „ operațiune militară specială” în Ucraina se va confrunta cu consecințe nemaivăzute.

Țările de pe flancul estic al UE (și NATO), cum ar fi Polonia, România și statele baltice, sunt deosebit de preocupate acum, dintr-un motiv evident: acest conflict are potențialul să se răspândească pe propriile teritorii.

O nouă „cortină de fier” va coborî asupra Europei de Est, creând două blocuri geopolitice opuse, care amintesc de cele din Războiul Rece: UE (și națiunile NATO) de o parte,  și Ucraina și alte țări din orbita politică a Rusiei (cum ar fi Belarus și Republica Moldova) pe de altă parte.

Un miracol?

Desigur, analiştii sunt de acord că o retragere fără echivoc a forţelor armate ruse din Ucraina ar fi cel mai bun rezultat posibil pentru ambele țări.

Într-adevăr, în acest scenariu „miracol”, cum îl numesc politologii de la Centrul Scowcroft, Putin ar fi împiedicat să răstoarne guvernul de la Kiev și să stabilească un regim marionetă,  în timp ce Kremlinul va realiza că Rusia, prinsă în capcana sancțiunilor occidentale, “plătește un preț exorbitant” pentru invadarea Ucrainei.

Chiar și așa, sfârșitul războiului va lăsa incertitudini privind evoluția unei Ucraine democratice și viitoarele strategii ale Rusiei lui Putin în Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
959 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger