AcasăȘTIRI EXTERNECum se toacă banii la Bruxelles. Instituția UE „în stil mafiot”, trai...

Cum se toacă banii la Bruxelles. Instituția UE „în stil mafiot”, trai pe spinarea contribuabililor

Înființat în 1958 ca un organism pentru sindicate, patronate și grupuri ale societății civile, care să ofere consultanță politicienilor ocupați de piața unică europeană în curs de dezvoltare, Comitetul Economic și Social European(CESE) se confruntă cu valuri de acuzații: cheltuieli excesive, hărțuirea personalului, politici “mafia style”, birocrație și ineficiență.

Potrivit Politico, angajații s-au plâns că hărțuirea nu este abordată, Parlamentul European pune sub semnul întrebării cheltuielile instituției și mulți se întreabă dacă sfaturile sale mai oferă valoare de decizie în UE.

Pe 26 septembrie, Comisia pentru control bugetar a Parlamentului urmează să voteze dacă să aprobe bugetul CESE, care a fost de 150 de milioane de euro în 2021!

„Comitetul Zombi”

De-a lungul anilor, CESE a oferit așa numite reflecții despre orice, de la salvarea albinelor, la „gestionarea traficului spațial” și până la „impactul geopolitic al tranziției energetice”. Și pentru asta ține 700 de membri ai personalului permament. A emis 131 de „avize” neobligatorii în 2020, an în care s-a bucurat de un alt buget generos: 142,5 milioane de euro.

Un fost membru al personalului a declarat că CESE era considerat o glumă de către alte instituții și că devenise o organizație „de tip mafiot” care recompensa loialitatea prin promovări și pedepsea personalul care ridica plângeri de bază.

„Ceva este în neregulă”, a spus europarlamentarul Tomas Zdechovsky, membru al grupului Partidul Popular European, când un „comitet zombi” costă UE zeci de milioane. „Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să menținem în viață comitetele osificate a căror importanță este marginală.”

Diurne de milioane

Parlamentul UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cheltuielile CESE în timpul pandemiei, atunci când a refuzat anterior să elibereze bugetul instituției.

În mod tradițional, CESE a acordat membrilor săi o indemnizație zilnică pentru zilele în care aceștia participă la ședințe.

Fondurile pot fi utilizate pentru hrană, cazare și transport local (deplasările între orașe sunt rambursate separat). În mod controversat, CESE a decis să ofere în continuare o diurnă în timpul pandemiei, chiar dacă reuniunile s-au mutat online. În cele din urmă, instituția a cheltuit 2,3 milioane de euro pentru diurnele în caz de pandemie în 2020.

Deputații europeni au semnalat, de asemenea, aproape 1,5 milioane de euro pe care CESE i-a cheltuit sub formă de indemnizații pentru cei mai activi membri ai săi pentru a face actualizări IT în timpul pandemiei – și și-au exprimat îngrijorarea că indemnizațiile mai mari decât media au fost distribuite ca o rată fixă și nu pe baza cheltuielilor reale.

Isabel Garcia Munoz, o eurodeputată socialistă din Spania, se pregătește să prezinte Comisiei pentru buget a Parlamentului European, pe 5 septembrie, un raport în care va detalia dacă CESE a făcut suficiente îmbunătățiri pentru a justifica obținerea unei aprobări a bugetului său.

Dar Zdechovsky are dreptate: de ce contribuabilii europeni trebuie să  plătească  pentru a menține în funcțiune acest Comitet de tocat bani?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
673 afisari

4 COMENTARII

  1. Cine știe cate mai sunt, ce căpușează banii europenilor? Dar oile tac si asculta ce spune Lupu

  2. UE un colhoz corupt sub controlulu diavolului drogat amerlican ,cea mai mare dictatura dupa perioada nazista in Europa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger