AcasăȘTIRI EXTERNECum se ocolește cenzura în Rusia? Cu dolarii americanilor

Cum se ocolește cenzura în Rusia? Cu dolarii americanilor

Guvernul SUA finanțează instrumente de eludare a cenzurii în Rusia. Au devenit esențiale pentru mulți cetățeni și activiști care, altfel, ar putea fi izolați de lume.

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova și-a intensificat propaganda și a restricționat drastic accesul la sursele de știri neoficiale – adică la mass-media care vorbesc despre război și nu despre o „operațiune specială” împotriva „naziștilor”.

La începutul anului, rețeaua privată virtuală (VPN) Psiphon, care permite utilizatorilor să ocolească cenzura, înregistra aproximativ 48.000 de conexiuni pe zi în Rusia.

Această cifră a crescut de 20 de ori la mijlocul lunii martie, când guvernul a interzis Facebook, Instagram și Twitter. În prezent, rețeaua susține că are în medie peste 1,45 milioane de utilizatori zilnici.

„Televiziunea rusă difuzează doar propagandă oribilă care incită la ură și crimă. Prin urmare, instrumentele informatice anticenzură au devenit esențiale pentru a accesa alte informații, dar și pentru a comunica liber cu cei dragi.Software-ul trebuie să fie ușor de utilizat și sigur. În caz contrar, utilizatorii riscă să fie detectați și supravegheați”, spune Natalia Krapiva, avocat al ONG-ului american Access Now.

Fără sprijinul financiar al administrației americane, „pur și simplu nu am avea mijloacele necesare pentru a furniza instrumente atât de sofisticate și a avea un asemenea impact”, a declarat pentru AFP Dirk Rodenburg, director al Psiphon.

Psiphon, la fel ca Lantern și nthLink, este susținut de Open Technology Fund (OTF), un fond guvernamental care cheltuiește aproximativ 4 milioane de dolari pe an pentru VPN-uri din întreaga lume în numele “libertății de exprimare”.

OTF estimează că aproximativ 4 milioane de persoane din Rusia folosesc în prezent aceste trei rețele private pentru a naviga pe internet – gratuit, deoarece sancțiunile internaționale au obligat serviciile de plată să se retragă din țară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger