AcasăȘTIRI EXTERNECum se fac bani în pandemie: concediați și apoi reangajați ieftin

Cum se fac bani în pandemie: concediați și apoi reangajați ieftin

Pentru a economisi bani, unele firme din Regatul Unit nu ezită să concedieze și apoi să își angajeze personal în condiții defavorabile pentru acesta.

 

Procedura, denumită „fire and rehire”,  a afectat deja sute de angajați ai diferitelor companii precum British Airways, furnizorul de energie British Gas sau lanțul de supermarketuri Asda. Potrivit sindicaliștilor de la Unite, această practică “s-a răspândit pe piața muncii ca o boală”. Un sondaj efectuat de confederația sindicală TUC a arătat că unui lucrător din zece i s-a oferit o recrutare în condiții mai puțin favorabile.

În prezent, șoferii de autobuze din Manchester, muncitorii fabricii de cafea Jacobs Douwe Egberts și cei din centrul de distribuție Tesco se află în dispută deschisă cu privire la noi contracte, denunțate de sindicate ca fiind o tactică de concediere. Concedierea și apoi reangajarea nu sunt ilegale în Marea Britanie, dar prim-ministrul Boris Johnson a numit această măsură „inacceptabilă”, iar opoziția laburistă solicită interzicerea acesteia.

Potrivit unei anchete a ziarului Observer, nouă dintre cele treisprezece companii acuzate că au concediat și apoi au angajat personal au obținut profituri sau au majorat remunerația liderilor lor.

În afara Regatului Unit, concedierea și apoi reangajarea este o practică extrem de rară, dacă nu total interzisă, ca în Irlanda vecină. În cadrul Uniunii Europene, practica necesită consultări care implică sindicatele și partenerii sociali.

Cu toate acestea, situația este foarte diferită pe cealaltă parte a Atlanticului. În Canada, de exemplu, concedierea și apoi recrutarea lucrătorilor este legală, explică Dalia Fecteau, specialistă în dreptul muncii la Universitatea din Quebec, și afectează în special lucrătorii nesindicalizați, neputincioși împotriva angajatorilor.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
553 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger