De ani de zile, Rusia s-a pregătit pentru o criză de amploarea celei cu care se confruntă acum economia sa. Până la invazia Ucrainei, a căutat să se îndepărteze de dolarul american și a umplut un tezaur de război consistent de pe urma vânzărilor de petrol și gaze. Dar această rezistență are crăpături.
Rusia nu va prospera, iar o recesiune profundă și dureroasă este inevitabilă. Inițial, părea că rubla va fi principalul motor al inflației, dar nu a fost cazul. În schimb, s-a văzut o combinație de lipsuri absolute și cumpărături de panică, care a împins prețurile la niveluri record.
Analiștii de la Bloomberg progonozează o inflație de 20% până la sfârșitul acestei luni. Până acum inflația este principalul canal prin care gospodăriile plătesc pentru războiul lui Putin, resimțind impactul sancțiunilor.
Profunzimea contracției economice și durata recesiunii vor depinde de evoluția războiului din Ucraina și de modul în care regimul Putin va continua să sacrifice perspectivele pe termen lung ale Rusiei pentru rezistența pe termen scurt.
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, tocmai a recunoscut că economia țării nu poate supravieţui la infinit pe baza rezervelor financiare şi va trebui să se transforme pentru a face faţă impactului sancţiunilor internaţionale.
„Producătorii ruşi vor fi nevoiţi să caute noi parteneri, lanţuri logistice, sau să facă trecerea la realizarea de produse din generaţiile trecute”, a spus Nabiullina. Exportatorii vor trebui să caute noi parteneri şi aranjamente logistice iar „asta va necesita timp”.
Imediat după impunerea sancţiunilor, Banca Rusiei a dublat dobânda de referinţă până la 20% însă la începutul acestei luni a redus costul creditului până la 17%, pe fondul mediului economic dificil şi inflaţiei.