AcasăȘTIRI EXTERNECum se descurcă cu adevărat „economia fortăreață” a Rusiei?

Cum se descurcă cu adevărat „economia fortăreață” a Rusiei?

De ani de zile, Rusia s-a pregătit pentru o criză de amploarea celei cu care se confruntă acum economia sa. Până la invazia Ucrainei,  a căutat să se îndepărteze de dolarul american și a umplut un tezaur de război consistent de pe urma vânzărilor de  petrol și gaze. Dar această rezistență are crăpături.

Rusia nu va prospera, iar o recesiune profundă și dureroasă este inevitabilă. Inițial, părea că rubla va fi principalul motor al inflației, dar nu a fost cazul. În schimb, s-a văzut o combinație de lipsuri absolute și cumpărături de panică, care a împins prețurile la niveluri record.

Analiștii de la Bloomberg progonozează o inflație de 20% până la sfârșitul acestei luni. Până acum inflația este principalul canal prin care gospodăriile plătesc pentru războiul lui Putin, resimțind impactul sancțiunilor.

Profunzimea contracției economice și  durata recesiunii vor depinde de evoluția războiului din Ucraina și de modul în care regimul Putin va continua să sacrifice perspectivele pe termen lung ale Rusiei pentru rezistența pe termen scurt.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, tocmai a recunoscut că economia țării nu poate supravieţui la infinit pe baza rezervelor financiare şi va trebui să se transforme pentru a face faţă impactului sancţiunilor internaţionale.

„Producătorii ruşi vor fi nevoiţi să caute noi parteneri, lanţuri logistice, sau să facă trecerea la realizarea de produse din generaţiile trecute”, a spus Nabiullina. Exportatorii vor trebui să caute noi parteneri şi aranjamente logistice iar „asta va necesita timp”.

Imediat după impunerea sancţiunilor, Banca Rusiei a dublat dobânda de referinţă până la 20% însă la începutul acestei luni a redus costul creditului până la 17%, pe fondul mediului economic dificil şi inflaţiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
761 afisari

5 COMENTARII

  1. Russia nu este așa de bogată ca Iranul și Venezuela ca să reziste sancțiunilor. Așa o fi Russia, lipsită de potențial. Iranul are 40 de ani de sancțiuni și tot nu crapă. Este drept, nici în gașca hoților buni nu e primit. Rușii ăștia înapoiați care trimit nave spațiale și sateliți pe orbită, care au rachete hipersonice și au câștigat în al doilea război mondial se vor înpotmoli în sancțiunile occidentale. Sancționează cam pe mulți licuriciul obez și din această cauză cred că o va lua peste bot rău de tot. Vremea lui a trecut.

    • Sa nu uiti ca la ora 22 si 15 trecute fix iti iei pastilele( una rosie , una alba si una albastra). Dupa , poti sa te joci cu soldateii de jucarie si sa rescri istoria lumii asa cum doresti. Dupa ce castigi al doilea razboi mondial te rog sa nu faci galagie cand defilezi prin Piata Rosie sa nu trezesti pe cei din saloanele invecinate.

    • Adică cecenii lui Ramzan Kadîrov, iubitul lui Putin, precum și kirghizii, ingușeții și alte neamuri islamice asiatice ca purtători ai prapurilor sfinte și ai „eliberării” ortodoxe? Trezește-te din beția cu trascău, că ești deja devenit incurabil!

  2. Daca si Cuba rezista de 60 de ani, si încă in coasta americii, ” săracii ruşi ” bănuiesc ca o vor scoate cumva la capăt, spre disperarea anonimilor de pe aici. Bașca că aceste ” sancţiuni ”vin ca o mânușă in întâmpinarea dorințelor Chinei de a marii importurile din Rusia, mai ales a purtătorilor de energie, gaze, petrol si cărbune, la care se adaugă si cerealele de la marele producător , vecin Chinei. Au si experiența. După 2014, când iarăși au fost sancționați, unele nici nu au fost ridicate in aceasta perioada, ce să vezi, din importatori de cereale au devenit exportatori , chiar in vârful topului mondial. Nu ar fi nicio mirare daca istoria se repeta , la alte produse si acum. Sigur cei care vor plăti din greu, costurile acestor evenimente vor fi europenii, cu cât mai obedienți fata de unchiul Sam cu atâta va fi nota de plata mai mare. Iar Romania se va afla in topul platicilor, ca de fiecare dată.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger