AcasăȘTIRI EXTERNECum „sancționează” Bruxelles Moscova. UE continuă să importe diamante din Rusia

Cum „sancționează” Bruxelles Moscova. UE continuă să importe diamante din Rusia

Cum „sancționează” Bruxelles Moscova. UE continuă să importe diamante din Rusia

Europa nu numai că continua achiziția de petrol și gaze rusești, dar tocmai țara-capitală a UE, Belgia, are pe listă și alte bunătăți de la Vladimir Putin: diamantele. Anvers este prima destinație a exportului rusesc de diamante brute.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa parlamentului belgian joi, iar aleșii belgieni se așteaptă ca liderul de la Kiev să abordeze adevăruri incomode frontale, fie că asta înseamnă să-i acuze pe germani că prefer gaz rusesc în detrimentul condamnării Kremlinului, sau să pună la îndoială de partea cui este premierul ungar Viktor Orban în războiul pe care-l duce Rusia în Ucraina.

Când vine vorba de Belgia, parlamentarii sunt pregătiți pentru ca fostul comedian să se concentreze asupra continuării importului de diamante brute rusești în orașul belgian Anvers – un comerț care îmbogățește Alrosa, o întreprindere parțial de stat. Este posibil ca diamantele să nu finanțeze războiul în aceeași măsură cu achiziția continuă de petrol și gaze de către Europa, dar nu este ceva de ignorat, mai ales pentru Zelenski, scrie Politico.

Diamantele sunt veșnice la Anvers

Rusia este cel mai mare exportator mondial de diamante brute. Anul trecut, a exportat diamante brute în valoare de 1,8 miliarde de euro în al doilea oraș ca mărime al Belgiei, potrivit guvernului flamand, ceea ce face din Anvers cea mai importantă destinație a exporturilor de diamante din Rusia.

În pachetul anterior de sancțiuni, UE a introdus o interdicție de export pentru o gamă largă de bunuri europene de lux, inclusiv diamante, către Rusia. Dar politicienii și militanții împing UE să meargă mai departe.

Marea majoritate a diamantelor rusești sunt extrase de Alrosa. Directorul executiv, Serghei Sergheevici Ivanov, și tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, sunt deja pe lista sancțiunilor SUA, dar nu și pe cea europeană. În total, Alrosa a spus că a generat 4 miliarde de dolari din vânzarea de diamante brute în 2021.

SUA au limitat, de asemenea, importul de diamante brute din Rusia.

Organizația neguvernamentală Justice & Paix vrea acum ca UE să urmeze exemplul. „Din motive etice, solicităm interzicerea importului de diamante brute rusești”, a spus Larisa Stanciu de la Justice & Paix. „Comerțul cu diamante este, indirect, o finanțare importantă pentru acest război. În calitate de lider în democrație și drepturile omului, UE ar trebui să dea un exemplu”.

Cererea ONG-ului este susținută și de Verzii belgieni, care se află în prezent la guvernare. „Rusia își obține banii din vânzarea de petrol și gaze, dar și din vânzarea de diamante”, a spus deputatul belgian Wouter De Vriendt, care conduce grupul politic al Verzilor din parlamentul belgian. „Nu vrem să finanțăm indirect bombardarea școlilor și spitalelor ucrainene”.

Verzii vor ca Belgia să ceară Comisiei Europene să introducă o astfel de interdicție și să-l plaseze pe Serghei Sergheevici Ivanov pe lista de sancțiuni europene.

Dar acest lucru riscă să se întoarcă împotriva noastră, susține industria diamantelor din Anvers. Astfel de sancțiuni ar redirecționa comerțul către alte centre de diamantiere din India și Emiratele Arabe Unite, a declarat Tom Neys, purtător de cuvânt al Centrului Mondial al Diamantelor din Anvers. El susține că sancțiunile au sens doar dacă sunt la nivel mondial.

„Am investit 20 de ani în a face comerțul cu diamante mai transparent”, a spus Neys. „Oare chiar vom arunca toate astea pentru a recompensa Dubaiul, care își deschide deja porțile pentru oligarhii ruși?”

Până acum, presiunea Verzilor de a schimba poziția Belgiei nu a câștigat prea mult în spatele ușilor închise, au declarat patru diplomați și oficiali belgieni.

Belgia nu a blocat și nu va bloca sancțiunile privind comerțul cu diamante dacă Comisia Europeană dorește să includă un astfel de pas în pachetele sale de sancțiuni, a declarat în repetate rânduri premierul belgian Alexander De Croo.

„Nu suntem în război cu noi înșine”, a spus De Croo săptămâna trecută, întrebat de reporteri despre sancțiunile aplicate diamantelor. „Nu sunt împotrivă, dar ar trebui făcută cu acorduri internaționale bune, altfel s-ar putea să nu avem niciun impact”.

Cooperare cu Washington?

Pentru a ieși din impas, activiștii cântăresc acum alternative internaționale. O soluție posibilă este coordonarea interdicției de import cu Statele Unite, a spus Hans Merket, cercetător la IPIS, non-profit pentru drepturile omului.

SUA este o piață importantă de consum pentru diamante. Sancțiunile actuale impuse de Washington privind importul de diamante rusești pot fi ușor ocolite prin importul lor prin India. Dacă aliații transatlantici ar fi de acord cu o interdicție mai strictă a importului de diamante brute rusești, aceasta ar afecta mai mult Moscova decât dacă Washingtonul sau Bruxelles-ul ar acționa fiecare de unul singur.

De asemenea, ar putea pune presiune morală asupra altor centre de diamante precum Mumbai, Dubai și Tel Aviv. Merket a explicat că daunele reputației sunt importante în industria diamantelor. „Dacă consumatorii ar cumpăra mai puțin pentru că sunt conștienți că cumpărarea de diamante rusești duce la finanțarea războiului, argumentul etic poate deveni rapid un argument economic.”

Aceste îngrijorări publice cu privire la originile diamantelor – și în special al „diamantelor însângerate” care alimentează conflictele în Africa – au forțat industria să se angajeze în Procesul Kimberley pentru a controla lanțurile de aprovizionare.

O abordare mai unificată a sancțiunilor este propusă și de Michael Freilich, un parlamentar belgian din Anvers. Pentru a crea condiții de concurență echitabile atunci când vine vorba de sancțiuni, ar fi bine și să se facă presiuni asupra celorlalte țări din Procesul Kimberley să sancționeze și Rusia, a spus el. Procesul Kimberley se concentrează în prezent pe violența legată de grupurile rebele, nu pe intervenția guvernamentală.

Până atunci, Zelensky nu va primi răspunsurile pe care le caută joi.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger