AcasăȘTIRI EXTERNECum s-a sucit liderul Italiei: a învățat să iubească migrația!

Cum s-a sucit liderul Italiei: a învățat să iubească migrația!

Premierul Giorgia Meloni schimbă macazul

Înainte de a deveni prim-ministru, Giorgia Meloni a fost una dintre cele mai dure voci din Uniunea Europeană pe tema migrației

În calitate de politician de opoziție, ea a avertizat în mod sumbru cu privire la eforturile de înlocuire a lucrătorilor italieni nativi cu minorități etnice și a promis să instituie o blocadă navală pentru a opri migranții care traversează Marea Mediterană. Dar în timpul mandatului său a adoptat o atitudine foarte diferită – a tolerat o creștere bruscă a numărului de sosiri ilegale și a introdus o legislație care ar putea duce la o avalanșă de  1,5 milioane de noi migranți pe căi legale.

Venind într-un moment în care dreapta și extrema dreaptă sunt în ascensiune înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor, politicile lui Meloni reprezintă o corecție importantă a cursului pentru blocul conservator de pe continent, în timp ce retorica înflăcărată cedează în fața realităților economice.

„Odată ajuns la guvernare, trebuie să găsești soluții, în loc de țapi ispășitori”, a declarat Claudio Cerasa, editorul cotidianului centrist italian Il Foglio, citat de Politico. Meloni știe că are o problemă: Italia stagnează din punct de vedere economic și se află în declin demografic. În 39 din cele 107 provincii ale țării există mai mulți pensionari decât lucrători.

Astfel de cifre l-au determinat pe ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, să avertizeze la începutul acestei luni că nicio reformă a sistemului de pensii nu ar putea „rezista pe termen mediu și lung în condițiile ratei natalității pe care o avem astăzi”.

Decretul lui Meloni privind migrația legală estimează că Italia are nevoie de 833.000 de noi imigranți în următorii trei ani pentru a umple golul din forța de muncă. Deschide ușa pentru 452.000 de muncitori în aceeași perioadă pentru a ocupa joburi sezoniere în sectoare precum agricultura și turismul, precum și posturi pe termen lung, cum ar fi instalatori, electricieni, îngrijitori și mecanici.

„Acesta este un comportament super pragmatic”, spune Matteo Villa, expert în migrație la think tank-ul ISPI din Italia. „A avut loc o schimbare de narațiune”. Având în vedere normele italiene privind reîntregirea familiei, care permit rezidenților să își aducă rudele, „este ușor de prezis că, în aproximativ 10 ani, aceste cifre se vor tripla”, aducând aproximativ 1,5 milioane de imigranți, a declarat Maurizio Ambrosini, profesor de sociologie și expert în migrație la universitatea din Milano.Guvernul Meloni, a adăugat el, „a fost împins să pună în aplicare o politică mai realistă de către clasa antreprenorială care constituie o parte importantă a sprijinului său”.

Numărul persoanelor care sosesc în Italia după ce au traversat Mediterana a crescut de peste două ori în acest an, ajungând la 106.000 până în prezent, față de 53.000 în aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor guvernamentale. Meloni s-a alăturat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a încheia un pact controversat cu Tunisia, schimbând finanțarea ajutorului cu eforturi mai stricte pentru a împiedica migranții să traverseze această țară. Cu toate acestea, de la semnarea memorandumului de înțelegere în iulie, sosirile au crescut cu aproape 40%.

Schimbarea de macaz a premierului nu a trecut neobservată de aliații săi de dreapta, în special în cadrul partidului Liga, care face parte din coaliția guvernamentală. „Unde s-a dus Meloni care spunea „blocadă navală”?”, a întrebat Attilio Lucia, membru al Ligii și viceprimar din Lampedusa, mica insulă pe care sosesc cei mai mulți migranți. „Am sperat că, în sfârșit, avem un guvern de dreapta… dar dreapta devine mai rea decât stânga.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor