AcasăȘTIRI EXTERNECum pierde Europa cursa diplomației vaccinurilor

Cum pierde Europa cursa diplomației vaccinurilor

Cum pierde Europa cursa diplomației vaccinurilor

Cu mai multe doze de vaccin anti-Covid-19 decât are nevoie, UE își pregătește o intrare târzie în diplomația vaccinului. Acum blocul comunitar decide cum să obțină cel mai mare capital politic din excesul de vaccinuri.

Capitalele europene se pregătesc să-și ofere vaccinurile împotriva coronavirusului. În câteva luni, oferta de vaccinuri din întreaga UE va depăși cererea. Este o inversare bruscă în raport cu  vaccinările întrerupte și a calendarelor de livrare inegale din ultimele luni. Asta înseamnă că „Team Europe” va începe să redirecționeze dozele către țările mai puțin norocoase, a se citi mai sărace.

Dar capitalele europene se simt umilite că Rusia, China și India par că au cules toate meritele pentru furnizarea de vaccinuri – în timp ce Europa este denigrată pentru că a rezervat de două ori mai multe doze decât este nevoie pentru a imuniza întreg blocul.

Și anunțul de săptămâna aceasta că administrația Biden va sprijini renunțările la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinuri nu face decât să amplifice presiunea asupra UE, care a cerut cu voce tare ca vaccinurile să fie un „bun public” anul trecut, într-o critică implicită a abordării „America First” a lui Donald Trump.

Deci, acum, capitalele europene urmăresc modalități de a-și maximiza diplomația vaccinală, trimițând doze în locuri importante din punct de vedere strategic.

Unele țări sunt încă deschise să lucreze cu mecanismul COVAX, atât timp cât inițiativa globală de distribuție lucrează cu ele pentru a ajuta UE să își îndeplinească obiectivele geopolitice, oferind în același timp doze inutile țărilor care au nevoie.

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au contribuit la lansarea COVAX, iar UE a fost cel mai mare contribuitor financiar al inițiativei până când Joe Biden a intrat în Casa Albă și apromis 4 miliarde de dolari din SUA.

Cât COVAX și cât vax?

Marea strategie din spatele COVAX a fost aceea de a cumpăra vaccinuri pentru toată lumea, bogați și săraci, și de a repartiza aprovizionarea mondială de-o manieră egală.

Această abordare urmărea să se asigure că toată lumea ar putea vaccina 20% din populația sa, chiar și în locuri prea sărace pentru a cumpăra injecții – sau prea nesemnificative din punct de vedere geopolitic pentru a putea primi doze prin diplomația vaccinului.

Problema: în timp ce țările europene au oferit bani pentru COVAX din start, au lăsat puțin pentru mecanismul internațional pe care să-i cheltuiască, rezervând o mare parte din oferta globală inițială de jaburi experimentale. Mai recent, COVAX a fost sub șocul scăderii masive a ofertei așteptate de la producătorii de vaccinuri din India, deoarece India se confruntă cu o criză Covid-19 care amenință întreaga națiune indiană.

Acum, când campaniile de vaccinare înregistrează în sfârșit progrese suficiente, statutul Europei se clatină pe scena internațională, în comparație cu țările care au prioritizat exporturile față de propriile populații, cu sunt Rusia, China sau India.

Comisia Europeană a început să expună toate aceste fapte în detaliu pe larg pentru capitalele blocului comunitar, producând hărți cu coduri de culori pentru a urmări destinațiile vaccinurilor de la producătorii rivali. În plus, UE a insistat asupra faptului că este, de asemenea, un exportator major de doze, permițând peste 200 de milioane de doze să părăsească continentul pentru cel puțin 44 de țări bogate și sărace.

Cu vaccinuri de rezervă, întrebarea care se apropie pentru capitalele UE este dacă să le canalizeze prin COVAX, maximizând în mod ideal impactul și asigurând echitatea, sau să meargă pe calea lor în ceea ce privește donațiile, în speranța de a obține mai mult credit.

Excesul de doze, noua problemă e europenilor

Spre deosebire de primele luni ale dezvoltării vaccinurilor, liderii europeni sunt pe cale să se confrunte cu un tip diferit de probleme: dozele în exces.

„Am ajuns la o situație în care avem mai multe doze decât putem folosi”, a declarat Per Olsson Fridh, ministrul suedez pentru dezvoltare internațională, într-un interviu. Țara sa este atât de bine aprovizionată încât a anunțat luni că va dona un milion de doze de vaccin AstraZeneca. De asemenea, Finlanda a pus în așteptare comenzile sale, a declarat un oficial al ministerului Sănătății într-un e-mail.

Între timp, Danemarca a încetat în mod explicit să folosească vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson ca urmare a îngrijorărilor legate de legături ale acestora cu producerea de cheaguri de sânge. Deși a donat vaccinuri pentru Germania, Copenhaga încă nu a decis ce să facă cu restul dozelor sale neutilizate. Cele deja livrate vor expira în următoarele două luni, ceea ce va complica potențialul de a fi folosite în altă parte în decursul timpului.

Mai general, una dintre dilemele principale pentru capitalele UE este dacă COVAX este mecanismul potrivit sau dacă este preferabil să meargă pe ale căi.

Comisia a promis în ianuarie că va relua ideea unui mecanism de împărțire a vaccinurilor la nivelul UE, care ar funcționa „până când COVAX va putea livra țărilor sărace cantități mari de vaccinuri”, a spus atunci președintele executivului european, Ursula von Der Leyen. Acest lucru a fost elaborat într-un proiect de document al Comisiei,în martie, care a reiterat ideea că COVAX este prioritatea A, dar care a prezentat și idei pentru un mecanism UE separat.

Proiectul precizează, de asemenea, că executivul europen a dorit deja o bună publicitate cu privire la vaccinuri, promițând că o abordare „Team Europe” „respectă competențele UE și ale statelor membre ale UE și asigură vizibilitatea” și „imaginea sa de marcă include steaguri naționale împreună cu steagul european”.

Comisia a prevăzut că acest mecanism va permite țărilor să își direcționeze donațiile către anumite țări sau regiuni care „ar sublinia proprietatea statelor membre asupra vaccinurilor”. Într-un „exemplu pur ilustrativ”, o țară ar putea coordona donațiile către Balcanii de Vest, alta către America Latină și Asia și alta către Africa. Această abordare „ar permite sprijinirea statelor membre și a UE în eforturile lor diplomatice și promovarea echipei Europei în aceste regiuni”, a scris Comisia.

Puzzle juridic

Cu toate acestea, transferurile dirijate de Bruxelles pun propriile probleme, au spus diplomații UE – și anume acel vechi puzzle al responsabilității juridice. Primele contracte de vaccinare ale Comisiei nu detaliau ce se va întâmpla cu dispozițiile lor de responsabilitate, elaborate cu atenție, dacă dozele UE ar fi donate sau revândute în alte țări.

În mijlocul acestui impas, GAVI (Vaccine Alliance, un parteneriat public-privat global de sănătate cu scopul de a spori accesul la imunizare în țările sărace) a făcut o prezentare țărilor UE pe 15 martie pentru a convinge blocul comunitar să doneze doze prin COVAX, mai degrabă decât prin propriul mecanism separat.

În parte, GAVI a prezentat COVAX drept cea mai simplă soluție: donațiile către COVAX ar reduce costurile de tranzacție, iar răspunderea și despăgubirea ar fi deja stabilite. GAVI chiar a propus echipei sale de comunicare să ofere sprijin țărilor „pentru a obține recunoaștere pentru distribuirea dozelor”, scrie Politico.

Unul dintre obstacolele majore este că majoritatea dozelor pe care țările UE sunt dispuse să le doneze sunt cele pe care le au deja, potrivit unui diplomat UE. COVAX a fost reticent în a accepta jaburi pre-livrate din motive de îngrijorare că este posibil să nu fi fost depozitate corespunzător. Chestiunile de răspundere devin, de asemenea, mai neclare în aceste cazuri.

Încrederea în COVAX în sine rămâne un factor: diplomații făceau adesea referiri vagi la eșecurile sale în negocierile cu companiile farmaceutice sau la problemele de aprovizionare – nerecunoscând neapărat că acordurile europene de cumpărare în avans au contribuit la deficiențele COVAX.

Apărarea vaccinală împotriva Rusiei și Chinei

În plus, există necesitatea de a juca apărarea vaccinală împotriva Rusiei și Chinei, ale căror livrări globale sunt „propagandă”, după cum a spus un diplomat UE, adăugând că „cel mai bun răspuns” este „să ne concentrăm asupra curții blocului comunitar”.

„UE nu este sigură până când vecinătățile UE nu sunt în siguranță, iar vaccinarea rapidă a Balcanilor de Vest și a țărilor Parteneriatului estic  este modalitatea de a asigura siguranța”, a adăugat diplomatul.

Pe măsură ce livrările interne de jab-uri de ARNm se intensifică, UE și țările sale membre participă cu donații inițiale către țări selectate, cu și fără COVAX.

Cu puțină bătaie de cap, România a trimis din februarie 172.000 de doze în Republica Moldova vecină. Și în aprilie, UE a finalizat planurile de a trimite 650.000 de doze în Balcanii de Vest, după patru luni de negocieri cu privire la răspundere – și mult după ce Rusia și China (și COVAX) au furnizat injecții.

Franța a ridicat public, în februrie, ideea de a redirecționa 5% din vaccinuri către Africa ca modalitate de a contracara Moscova și Beijing – fără a menționa COVAX. Cu toate acestea, președinele Emmanuel Macron a ales să lucreze prin intermediul mecanismului COVAX, angajând în mod oficial aproximativ 500.000 de doze în aprilie, primele 100.000 mergând în Mauritania.

Între timp, premierul spaniol Pedro Sánchez și-a stabilit propriul reper luna trecută, anunțând că, atunci când 50% dintre adulții spanioli vor fi vaccinați, Madrid va trimite 5-10% din dozele sale în America Latină.

Apoi, există Germania, care este a doua țară după SUA în acordarea de numerar pentru COVAX. Dar, mai degrabă decât să preia inițiativa donării dozelor, Berlin s-a alăturat majorității celorlalte țări din UE pentru a aștepta până când vor avea suficiente provizii înainte de a dona.

Lipsă de lideri

Există, de asemenea, nemulțumiri cu privire la faptul că lipsa de leadership vocal din partea Consiliului European face dificilă convingerea liderilor naționali să-și ofere dozele de vaccin. Nici președintele Consiliului, Charles Michel, nici Portugalia, care deține președinția rotativă a Consiliului, nu au făcut presiuni pentru referințe în materie de donații.

Între timp, Stockholm s-a remarcat inițial pentru că a rămas deasupra nivelului diplomației vaccinale. Donația sa COVAX de 1 milion de doze în al doilea trimestru nu a fost însoțită de nici o condiție, a declarat Olsson Fridh, ministrul Dezvoltării. El a mai spus că a înțeles îngrijorările cu privire la avantajul timpuriu al Rusiei și al Chinei în cursa vaccinurilor.

Cu toate acestea, această competiție geopolitică se dovedește irezistibilă. Într-o scrisoare datată 6 mai – la doar câteva zile după donația COVAX a Suediei – premierul Stefan Löfven s-a alăturat celorlalți susținători ai COVAX, Macron și Sánchez, împreună cu primii miniștri din Belgia și Danemarca, pentru a solicita aprobarea urgentă a unui mecanism european de partajare a dozelor pentru a completa și a sprijini rolul principal al COVAX”.

Adresându-și mesajul către Charles Michel, liderii au continuat: „Vaccinurile au devenit o politică de securitate, iar UE nu își poate permite să rămână în urmă”.

author avatar
Tudor Borcea
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger