AcasăȘTIRI EXTERNECum minciunile au alimentat o vară de revolte americane

Cum minciunile au alimentat o vară de revolte americane

Protestatarii se ridică din mai multe motive – împotriva nedreptății, pentru a da glas celor fără glas sau pentru a spune adevărul autorităților. Dar există și mulțimi care se revoltă pentru a crea haos – sau pentru că pur și simplu au la îndemână o celebritate de stânga, un Joe Biden personal pentru a-și plăti cauțiunea.

În această vară, Statele Unite au suportat cel mai susținut episod de violență și anarhie: jafuri, incendiere, distrugere organizată a proprietăților și chiar crime. Cu toate acestea, mass-media politică principală a privit în altă parte. Și uneori a fost plătită să facă așa. Tăcerea presei a fost în mare măsură responsabilă pentru puterea de menținere a gloatei, scrie Daily Caller. Majoritatea jurnaliștilor politici de azi sunt democrați  liberali înainte de a fi reporteri. Ei nu servesc adevărul la fel de mult ca narațiunea. Și narațiunea din această vară a fost că revoltele sunt justificate și bune.

Revoltații sunt cetățeni respectabili, progresiști de bună seamă, dezgustați de brutalitatea poliției și de președintele Donald Trump. Sunt niște protestatari pașnici, doar ceva mai „pasionați”, după cum bătea câmpii ABC News în timp ce pasionații incendiau un tribunal în Oakland, California, și atacau poliția. “De aceea media a petrecut iunie, iulie și august ascunzând legăturile politice evidente dintre revolte și campania cinică a Partidului Democrat pentru a crea frică, haos diviziune și nesiguranță”, spune Jim Demint, fost senator din Carolina de Sud. Pe de altă parte, președintele Trump a fost consecvent în opinia sa că revoltele nu sunt discursuri politice, iar cei care dau foc orașelor  și folosesc violența pentru a convinge sunt chiar teroriști.

Poporul american știe asta și chiar politicienii democrați recunosc implicit acest lucru. Dar tot ei au spus că revoltele vor continua atât timp cât Trump este la Casa Albă. Acesta nu este un slogan electoral, ci o minciună combinată cu o amenințare: Votați-ne, altfel orașele voastre vor arde. Revoltele nu sunt „America lui Trump”, ci s-au petrecut în orașele conduse aproape exclusiv de democrați de zeci de ani. Acolo, politica de stânga a șubrezit serviciile guvernamentale, educația, siguranța publică și investițiile, mascată de grija față de comunitățile defavorizate –o altă minciună.  Dar poate că cea mai nerușinată dintre ele a fost susținerea noțiunii de „rasism sistematic”, mai ales din partea poliției, un mit care a fost dezmembrat cu argumente zdrobitoare, dar a funcționat drept combustibil pentru mișcările milițiilor înarmate BLM și Antifa.

De aici până la narațiunea că toți oamenii albi sunt rasiști nu mai e decât un pas. Firul comun al acestor mișcări este răsturnarea guvernului SUA și dizolvarea capitalismului „rasializat” –un progam pe placul multor medii și elite de stânga. La Convenția Democratică nu s-a pomenit un cuvânt despre anarhia care a cuprins orașele americane, ca și când n-ar fi existat. Trump nu este nici pe departe un politician de elită-cum nici America nu a fost în stare să desemneze vreunul mai de soi –dar învinuindu-l pentru eșecurile lor catastrofale, combinate cu idei revoluționar-marxiste, echipa democrată și-a făcut socoteli greșite și s-ar putea să tragă ponoasele pe 3 noiembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor